„Tesla“ fenomenas Norvegijoje ir kiti populiariausi automobiliai: 2017 m. dominavusio modelio turbūt niekaip neatspėtumėte  ()

Elektra varomų automobilių Norvegijoje parduodama daugiau nei turinčių vidaus degimo variklį. Tai – ne tolimos ateities prognozė, o praeities statistika. Būtent taip nutiko 2017-ųjų gruodžio mėnesį – 52 proc. visų naujų Norvegijoje parduotų automobilių buvo varomi elektra.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, į šią statistiką patenka ir vadinamieji „plug-in“ hibridai – vidaus degimo  variklį ir elektrinę jėgainę turintys automobiliai. Jie vien elektra įveikia apie 50 kilometrų ir gali būti įkraunami iš lizdo.

Pagrindinė tokios statistikos kaltininkė yra „Tesla“. Gruodį į Norvegiją atkeliavo 1 032 „Model S“ sedanai ir 1 429 „Model X“ krosoveriai – tai du populiariausi modeliai tą mėnesį. Per visus 2017-uosius metus elektra varomi modeliai užėmė 39,2 procentus naujų automobilių rinkos, o 2016-aisiais – tik 29,1 proc.

Nepaisant „Tesla“ populiarumo praėjusį gruodį, rinkoje vis dar dominuoja „Volkswagen Golf“ – šių modelių, įskaitant ir elektrinę „e-Golf“ versiją, 2017-aisiais buvo parduota 12 164. Antroje vietoje žengia BMW i3 su 5 036, nedaug atsiliko „Toyota RAV4“ – aukščiausiai pakilęs modelis, neturintis nei „plug-in“, nei vien elektra varomų versijų. „Tesla Model X“ užėmė ketvirtą vietą (4 748 modeliai), „Model S“ – aštuntą (3 712).

Vertinant visą 2017-ųjų statistiką, 13 iš 15 populiariausių Norvegijoje parduotų automobilių turi elektrinės arba „plug-in“ jėgainės pasirinkimo galimybę. 5 iš 15-os, kaip „Tesla“, yra tik elektriniai.

Įspūdinga ir vidutinė parduotų naujų automobilių CO2 emisija: gruodį ji buvo 74 g/km, o per visus 2017-uosius – 82 g/km. Norvegija sparčiai artėja prie tikslo nuo 2025-ųjų leisti pardavinėti tik nulinę CO2 emisiją turinčius automobilius.

Įdomiausias šioje šalyje yra „Tesla“ fenomenas. Kol gamintojas siūlė tik vienintelį sedaną „Model S“, jis užėmė 14-ą vietą tarp populiariausių Norvegijos gamintojų. „Model X“ atsiradimas pakėlė „Tesla“ į septintą vietą, tad prasidėjus pigiausiųjų „Model 3“ pristatymams, „Tesla“ pagrįstai gali tikėtis pirmos pozicijos.

Norvegija yra pirmaujanti valstybė pasaulyje pagal elektromobilių skaičių (21,5 naujų elektromobilių tūkstančiui gyventojų) ir pagal elektra varomų transporto priemonių užimamą rinkos dalį. Antroje vietoje esančiuose Nyderlanduose 2016-aisiais elektromobiliai užėmė tik 6,4 proc. rinkos, Islandijoje – 4,6 proc., Švedijoje – 3,5 proc.

Lietuvoje bendras elektromobilių skaičius dar nepasiekė tūkstančio ir auga palyginti negreitai. Nauji elektromobiliai kainuoja ženkliai daugiau nei analogiški vidaus degimo variklius turintys modeliai, o naudotų rinka dar nedidelė – pavyzdžiui, portale Autogidas.lt vienu metu parduodama apie dešimt elektra varomų transporto priemonių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Autogidas.lt
Autogidas.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()