Kodėl chameleonai keičia spalvą? Populiariausias atsakymas nėra teisingas - yra dvi priežastys, apie kurias mažai kas žino (Video)  (4)

Jeigu paklaustumėte bet kurio gatvėje sutikto žmogaus apie chameleonus, ir kuo jie pasižymi, tikriausiai dauguma atsakytų, kad galimybe keisti spalvą ir prisitaikyti prie aplinkos. Juk net ir pamatę nuotrauką internete, kurioje šis gyvūnas tobulai prisitaikęs prie aplinkos ir joje tiesiog išnykęs, suprantame, kad šis gyvūnas turi neeilinių gabumų maskuojantis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip, chameleonai keičia spalvą – tačiau tai daro ne dėl to, kad prisitaikytų prie aplinkos. Yra ir dvi mažiau žinomos priežastys.

Pirmoji priežastis, dėl ko chameleonai keičia savo spalvą, pasirodys tikrai logiška tiems, kurie turi juodos spalvos automobilį su juodos spalvos salonu. Automobilį, kuris karštą ir saulėtą vasaros dieną tampa pirtimi ant ratų.

Tamsios spalvos puikiai sugeria šviesą bei karštį, o šviesios spalvos juos atspindi. Chameleonai tai žino, todėl savo odos spalvą jie naudoja kaip termostatą – kad sureguliuotų savo kūno temperatūrą.

Kai chameleonui šalta, jis patamsina savo odos spalvą ir padaro ją, pavyzdžiui, tamsiai žalia tarsi pušies spygliai – panašiai, kaip kad jūs karštą dieną vietoje tamsiai mėlynų džinsų užsivelkate baltas plonas šviesias kelnes. Kaip ir visi kiti sutvėrimai, chameleonai tiesiog prisitaiko prie aplinkos.

Antroji priežastis yra įdomesnė ir linksmesnė. Visai kaip ir žmonės, chameleonai nori išreikšti save. O tai jie gali padaryti demonstruodami įspūdingas ir įmantrias spalvas.

Chameleonai gali keisti savo spalvą priklausomai nuo nuotaikos. Išsigandę jieodos spalvą tamsina, o pralinksmėję – ją paryškina ir pašviesina. Patinai dažniau keičia savo odos spalvą nei patelės, kurios bendravimui naudoja subtilesnes spalvas.

Neseniai atlikti tyrimai visiškai pakeitė žmonių supratimą apie chameleonus – anatomija, kuri leidžia chameleonams keisti spalvas, yra žymiai sudėtingesnė, nei manyta anksčiau.

Seniau mokslininkai manė, kad chameleonai keičia odos spalvą panašiu principu, kaip ir kiti gyvūnai – pavyzdžiui, aštuonkojai bei kalmarai, kurie naudoja maišelius, pripildytus įvairių odos pigmentų, kurie leidžia keisti spalvą.

Tačiau vos prieš dvejus metus mokslininkai išsiaiškino, kad chameleonai savo odos spalvą kontroliuoja pasitelkdami sudėtingą ir itin koordinuotą nanokristalų sistemą. Ši sistema susitraukia ir išsiplečia tam, kad į vidų įleistų tam tikro bangos ilgio šviesas.

O jeigu norite platesnio ir moksliškai išsamaus paaiškinimo, žiūrėkite žemiau esantį vaizdo įrašą:

Parengta pagal thedodo.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(2)
(10)

Komentarai (4)