Naujas tyrimas rodo, kad „gerasis“ cholesterolis ne toks jau ir geras: tam tikriems žmonėms tai gali baigtis mirtimi  ()

Avokadas – tai dažniausiai sveiką mitybą propaguojančių asmenų pamėgtas maistingas vaisius. Nepaisant to, kad jame gausu sveikatai naudingųjų medžiagų, mokslininkai nustatė, jog jo vartojimas gali kelti pavojų sveikatai, pranešė indy100.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Avokaduose gausu sveikųjų riebalų, Omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų K bei B5 ir skaidulų. Šis vaisius, o taip pat riešutai bei žuvis gali padidinti „gerojo“ cholesterolio kiekį.

Didelis lipoproteinų kiekis kraujyje padeda organizmui mažinti „blogojo“ cholesterolio lygį, kuris gali užkimšti kraujagysles bei spartinti aterosklerozės vystymąsi.

Deja, Kembridžo universiteto tyrėjai nustatė, kad aukštas „gerojo“ cholesterolio lygis gali padidinti širdies ligų riziką net iki 80 procentų. Ypatingą grėsmę patiria asmenys, turintys mutavusius genus.

Teigiama, kad tai paveikia 1 iš 1700 žmonių. Tad, pasak specialistų, reta geno mutacija trukdo didelio tankio („gerojo“) cholesterolio įsisavinimui.

Tyrėjas Adamas Butterworthas sakė, kad šis netikėtas atradimas veda prie naujų vaistų ieškojimo, kurie pagerintų didelio tankio cholesterolio apdorojimą, siekiant apsaugoti širdį ir išvengti kraujotakos sistemos ligų.

Anot jo, tai vienas iš pirmųjų bandymų, parodančių, kad asmenys, turintys aukštą lipoproteinų kiekį, turi didesnę riziką susirgti širdies ligomis. Kol kas laukiama tolesnių bandymų rezultatų, kurie patvirtins, ar šio tipo cholesterolis iš tiesų kenkia širdies sveikatai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(6)
(-1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: