Profesionalių dietologų siūloma 4 savaičių programa, kaip lengvai atsikratyti priklausomybės nuo cukraus: tereikia susigrąžinti normalų skonio pajutimą  ()

Jeigu skaitėte apie naujausias sveikatinimosi tendencijas, tai veikiausiai skaitėte ir apie detoksikacines dietas. Bet jeigu svarstėte išbandyti sulčių dietą, pasninkavimą ar išsivalyti organizmą kokiu kitu būdu, veikiausiai žinote, kad drastiškas vieno ar kito produkto atsisakymas ar radikalus lieknėjimo ar organizmo valymo būdas nėra efektyvus ilgalaikis metodas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tiesų, tokia detoksikacija gali sukelti ir tikrai nemalonių pojūčių, pavyzdžiui, nuovargį, svaigulį ar staigiai sumažinti cukraus kiekį kraujyje. Visgi yra vienas tvarus organizmo detoksikacijos būdas, pabrėžia ekspertai. Jų teigimu, suvartojamo cukraus kiekio mažinimas ne tik padeda atsikratyti kilogramų, bet ir leidžia jaustis sveikiau bei džiaugtis skaistesne ir švaresne oda.

„Cukrus sendina, storina ir sargdina – žodžių į vatą nevynioja dietologė ir knygos „The Sugar Detox: Lose the Sugar, Lose the Weight – Look and Feel Great“ bendraautorė Brooke Alpert. – Per pastaruosius kelerius metus mes sužinojome, kad cukrus mus tukina. Jis taip pat yra viena pagrindinių širdies ligų priežasčių. Jis daro neigiamą poveikį odai ir skatina priešlaikinį jos senėjimą.“

Priklausomybė nuo cukraus

Bloga žinia ta, kad mes negalime nustoti vartoję cukrų. „Žmonės realiai yra priklausomi nuo cukraus, – konstatuoja mitybos specialistė. – Cukrų valgome, nes jaučiame malonumą, mes jaučiame pakilimą, o tuomet kritimą, ir mes norime dar daugiau cukraus.“

Kalifornijos universiteto Sveikatos politikos studijų instituto narys, pediatrijos profesorius Robertas Lustigas teigia, kad maždaug 10 proc. amerikiečių yra tikrų tikriausi „cukraus narkomanai“. Moksliniai tyrimai rodo, kad cukrus veikia labai panašiai kaip narkotikai.

Didžiausią nerimą kelia tai, kiek daug suvartojame pridėtinio cukraus, kuris yra užslėptas. Pavyzdžiui, ledai yra akivaizdus cukraus šaltinis. Tačiau suvartojame labai daug nesaldžių produktų, kuriuose yra gausu cukraus. Jo pridėta salotų užpiluose, pomidorų padažuose, duonoje.

„Žmonės nesuvokia, kad iš pažiūros sveikuose maisto produktuose yra daugybė cukraus. Taigi mes iš esmės nuo ryto iki vakaro nedarome nieko kito, tik valgome cukrų“, – sakė B. Alpert.

Kaip atlikti cukraus detoksikaciją?

Visiškai jo atsisakyti trims dienoms Gera žinia ta, kad net jeigu tikrai esate priklausomi nuo cukraus, jo atsisakę galite greitai atsikratyti nepageidaujamų kilogramų, geriau jaustis ir džiaugtis skaistesne oda.

„Nėra nė vieno žmogaus, kuris atsisakęs pridėtinio cukraus savo mityboje, nepajustų didesnės ar mažesnės naudos“, – sakė R. Lustigas.

Tai būtų labai naudinga ir vaikams. R. Lustigo atlikti moksliniai tyrimai rodo, kad iš nutukusių vaikų mitybos pašalinus pridėtinį cukrų vos devynioms dienoms, pagerėjo kiekvienas jų medžiagų apykaita, nors kūno svoris ir bendras suvartojamų kalorijų kiekis nepakito.

Mokslininko teigimu, labai svarbu yra tiesiog iš karto visiškai atsisakyti cukraus, bent jau pradžioje. „Mano profesinės praktikos pradžioje, kai pastebėdavau, kad žmonės buvo tikrai priklausomi nuo cukraus, mes mėgindavome juos atpratinti nuo cukraus ar riboti jo suvartojimą arba vartoti jo saikingai. Tačiau pats žodis saikingai yra toks nuvalkiotas ir neefektyvus, – sakė B. Alpert. – Tiesiog buvo neefektyvu prašyti žmonių, kad jie valgytų kažko mažiau, kai jiems sunkiai sekėsi atsikratyti įpročio. Juk neprašytumėte alkoholiko išgerti tik du bokalus alaus.“

„Tačiau daug efektyviau buvo tiesiog nurodyti mano klientams visiškai atsisakyti cukraus. Kai jie visiškai atsisakydavo cukraus, manęs geru žodžiu niekas neminėjo. Tačiau pirmas teigiamas poveikis buvo tas, kad pasikeisdavo jų skonio suvokimas, – sakė dietologė. – Jie atgaudavo gebėjimą pajusti natūralų cukrų vaisiuose, daržovėse ir pieno produktuose, kurio anksčiau nejusdavo.“

Per pirmas tris tokios cukraus detoksikacijos dienas B. Alpert rekomenduoja nevartoti jokio pridėtinio cukraus bei nevalgyti vaisių ir krakmolingų daržovių, tokių kaip kukurūzai, žirneliai, saldžiosios bulvės, taip pat pieno produktų, grūdų ir nevartoti alkoholio.

„Iš esmės, valgote tik baltymų, daržovių ir sveikųjų riebalų“, – sakė ji.

Pavyzdžiui, pusryčiams galite rinktis mėgstamu būdu paruoštus tris kiaušinius. Per pietus galite valgyti paukštienos, žuvies ar tofu su žaliomis salotomis. O vakarienei rinkitės didesnę pietums valgyto maisto porciją, tačiau žalias salotas galite pakeisti garintais brokoliais, lapiniais kopūstais ar špinatais.

Užkandžiams rinkitės riešutus ar supjaustytą papriką su humusu. Leidžiami gėrimai – vanduo, nesaldinta arbata ir juoda kava. Nors kalorijų ir neprideda, dirbtiniai saldikliai taip pat yra neleidžiami.

„Saldikliai atbukina mūsų skonio receptorius, todėl jie taip smarkiai nereaguoja į saldumą“, – sakė B. Alpert.

R. Lustigas paaiškino, kad dirbtiniai saldikliai taip pat „ne tik skatina didesnes riebalų sankaupas, bet jūs galiausiai per daug suvalgote, nes norite kompensuoti poreikį kaupti daugiau energijos“.

Kaip atlikti cukraus detoksikaciją: kai obuolys tampa saldainio saldumo

Po trijų pirmųjų detoksikacinės dietos dienų leidžiama suvalgyti obuolį.

„Ketvirtąją dieną obuolys bus skanus kaip saldainis, – sakė B. Alpert. – Svogūnai bus saldūs! Migdolai bus saldūs! Kai iš savo mitybos staiga pašalinsite cukrų, jūsų skonio suvokimas pasikeis, ir vėl pajusite natūralų cukrų.“

Nuo ketvirtos dienos kasdien galite suvalgyti obuolį ir suvartoti vieną pieno produktą. Reikia vartoti riebių ir nesaldintų pieno produktų. „Riebalai, ląsteliena ir baltymai lėtina cukraus įsisavinimą, todėl vartojant nugriebto pieno produktus, spartės cukraus įsisavinimas“, – sakė B. Alpert.

Taip pat galite vartoti daugiau cukraus turinčių daržovių, pavyzdžiui, morkų ar žirnelių. Taip pat leidžiama pirmąją savaitę išgerti tris taures raudonojo vyno.

Antrąją savaitę galima pridėti porciją daug antioksidantų turinčių uogų bei papildomą pieno produktų porciją. Taip pat galite vartoti ir krakmolingų daržovių.

Trečiąją savaitę galite valgyti grūdų, pavyzdžiui, rugių, bolivinių balandų ir avižų, bei kiek daugiau vartoti vaisių, įskaitant vynuoges ir mandarinus. Galima išgerti ir papildomą taurę vyno bei kasdien pasimėgauti maždaug 30 gramų juodojo šokolado.

„Trečioji savaitė turėtų būti visai išgyvenama“, – sakė B. Alpert.

Ketvirtoji savaitė – finišo tiesioji. Tuomet jau galima valgyti du krakmolingus produktus per dieną, įskaitant duoną ir ryžius. Be to, vyno taurių skaičius auga iki penkių per savaitę.

„Ketvirtąją savaitę galite suvalgyti sumuštinį, o tai gerokai palengvina reikalus, – sakė dietologė. – Noriu, kad žmonės gyventų. Ketvirtoji savaitė jau leidžia tai padaryti.“ Ketvirtoji savaitė apibrėžia plano palaikomąją dalį, nors leidžiama ir pasimėgauti ledais ar pyragu per kokį nors gimtadienį.

„Kadangi priklausomybės jau nebėra, kartą ar du suvalgę ledų, negrįšite į pradžią, – sakė B. Alpert. – Be to, po 31-osios dienos vaisių vartojimas yra neribojamas. Pagrindinis tikslas yra suteikti žmonėms kontrolę ir sukurti vietą šiems produktams mūsų gyvenime.“

Cukraus atsisakymo nauda ir perspėjimai

Atsisakę cukraus, gana greitai galėsite atsikratyti nereikalingų kilogramų. „Mūsų eksperimente dalyvavo daugiau nei 80 savanorių iš visos šalies, per 31 dieną jie neteko 2,2–9 kilogramų svorio, priklausomai nuo jų pirminio svorio ir priklausomybės nuo cukraus laipsnio, – sakė B. Alpert. – Daugelis taip pat pastebėjo, kad gerokai sumažėjo liemens apimtis. Diržai tikrai tapo laisvesni!“ Dalyviai taip pat pastebėjo, kad tarsi akys atsivėrė, oda pagražėjo ir dingo tamsūs ratilai po akimis. Žmonės jautėsi energingesni, nebe taip drastiškai keitėsi nuotaika.

Tačiau yra iššūkių ir medicininių dalykų, kurių nevalia ignoruoti.

Kadangi pirmosios trys detoksikacinės dietos dienos būna tikrai sunkios, patartina pasirinkti dienas, kuriomis jos laikytis būtų lengviau.

„Priklausomai nuo jūsų priklausomybės laipsnio, galite pajusti abstinencijos simptomų, pavyzdžiui, rūką galvoje, keistus pojūčius ar nuovargį“, – perspėjo B. Alpert.

R. Lustigas pastebėjo, kad jo tyrime dalyvavę vaikai per pirmąsias penkias cukraus ir kofeino atsisakymo dienas buvo neramesni ir irzlesni, tačiau vėliau nurimo.

„Jeigu jaučiatės blogai, sustokite ir suvalgykite gabalėlį vaisiaus. Tačiau jeigu galėsite pakentėti ir gersite pakankamai skysčių, tikrai galėsite nutraukti tą priklausomybės nuo cukraus ciklą“, – sakė B. Alpert.

Labai svarbu paminėti, kad ši dieta netinka diabetikams, intensyviai sportuojantiems ar asmenims, vartojantiems vaistų kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Ši dieta taip pat nerekomenduojama nėščiosioms.

Galiausiai prieš pradėdami laikytis šios cukraus detoksikacinės dietos, paprašykite savo draugų ir/ar šeimos narių jus palaikyti.

„Jums reikia aplink esančių žmonių, kad viskas pavyktų, – sakė R. Lustigas. – Visa šeima turi tai daryti kartu.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(18)
(4)
(14)

Komentarai ()