5 faktai apie jūsų bambą, kurių galbūt nežinojote: su kokiu organu ji sujungta ir kodėl ten tikros džiunglės?  (1)

Bambą turi daugelis žinduolių. Žmonės savo bambas netgi puošia auskarais, o kai kurie jas įtraukia ir į pilvą dengiančias tatuiruotes. Egzistuoja ir plastinės operacijos bambos išvaizdai pagerinti. Tačiau ar yra kas nors, ko jūs apie bambą nežinojote?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Bamboje - tikros džiunglės

Bambą būtina švariai išplauti, kuomet prausiatės po dušu. Tačiau ji retai kada būna visiškai švari. Šiaurės Karolinos universiteto mokslininkai nustatė, kad bamboje - tikros bakterijų džiunglės. 60 savanorių leido paimti savo bambų tepinėlius, kuriuose buvo surasta  2 368 bakterijų rūšių atstovų. Tiesa, nors biologinė įvairovė bambose yra išties įspūdinga, jose dominuoja vos kelios bakterijų rūšys. Beje, vieno iš tyrimo dalyvių bamboje buvo surasta ir pora archėjų, tačiau šis žmogus pripažino dažnai nesimaudantis.

2. Jūsų bamba yra sujungta su kepenimis

Bamba - tai jūsų jungties su mama likučiai. Per virkštelę į vaisių patenka deguonimi ir maistingomis medžiagomis praturtintas kraujas, kuris maitina vaiką ir leidžia jam augti. Gimus vaikui, virkštelė nukerpama, su laiku ji nudžiūva tiek išorėje, tiek viduje. Tačiau jos likučiai lieka visam gyvenimui, todėl jūsų bamba tebėra sujungta su kepenimis.

3. Iš kur tie pūkai bamboje?

Bambos pūkai - viena iš didžiausių gyvenimo paslapčių. Kodėl vieni jų derlių renka kiekvieną vakarą, o kiti apie bambos pūkus yra girdėję tik per televiziją? Vienas australų mokslininkas nusprendė šią paslaptį įveikti ir radijo laidoje paprašė klausytojus skambinti ir pateikti informaciją apie savo bambos pūkus, odos spalvą, plaukuotumą, amžių, lytį ir kitus duomenis. Paaiškėjo, kad gausiausiai pūkus renka pagyvenusių apkūnių vyrų bambos.

Taip yra dėl plaukuoto pilvo - plaukai tarsi nukreipia nuo drabužių nurinktus pūkus ir pluošto daleles tiesiai į bambą. Kito tyrimo metu savanoriai nuskuto plaukus aplink bambą ir pastebėjo, kad pūkų nebeliko.

4. Bambas turi ne visi

Visi žmonės turėjo virkšteles, tai visi turi turėti bambas, tiesa? Iš tiesų, bambas turi ne visi. Jei naujagimis turi problemų su bamba ar oda aplink ją, ji gali būti pašalinta. Pavyzdžiui, jei atsiranda bambos išvarža. Bamba gali būti išoperuota ir vėlesniame gyvenimo laikotarpyje, kai žmonės plastinių operacijų metu šalina perteklinę pilvo odą (pavyzdžiui, numetę daug svorio). Kai kurie žmonės apskritai ryžtasi gultis po skalpeliu, kad tik atsikratytų bambos, o kiti - priešingai - bambos netekę nori ją susigrąžinti.

5. Bamba - chirurgų draugas

Kai kurios laparoskopinės operacijos gali būti atliekamos pasinaudojus bamba kaip įėjimo tašku. Taip užmaskuojamas randas, žaizda greičiau sugyja, pacientas yra labiau patenkintas. Laparoskopijos metu pilvo sienoje padaromi tik maži pjūviai, per kuriuos įvedami chirurginiai instrumentai. Taip sumažinama infekcijų tikimybė bei sutrumpinamas gijimo laikas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(50)
(6)
(44)

Komentarai (1)