Užtenka vos 24 valandų badavimo, o efektas neįtikėtinas: mokslinis tyrimas ir stebinantys rezultatai  (4)

Mokslininkams pavyko panaikinti su amžiumi susijusį žarnyno kamieninių ląstelių funkcijos praradimą. Pasirodo, tokiam išskirtiniam poveikiui pasiekti užtenka vos 24 valandų badavimo. Tokie rezultatai buvo gauti atlikus tyrimą su pelėmis, rašė iflscience.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai lygino jaunas ir senas peles. Buvo tiriama, kokį iš tiesų poveikį žarnyno kamieninėms lastelėms daro mityba.

Buvo pastebėta, kad vos po paros badavimo, šios ląstelės ėmė kitaip elgtis: pradėjo deginti nebe angliavandenius, bet riebalus, o pradėjus deginti riebalines rūgštis, jų funkcija stipriai pagerėjo.

„Žarnyno kamieninės ląstelės yra varomoji žarnyno jėga. Senėjimo procesų metu jų funkcija silpsta, dėl to pažeistas žarnynas daug lėčiau atsinaujina.

Šio tyrimo metu bandėme išsiaiškinti, kaip badavimas gali pakeisti jauno ar seno organizmo kamieninių ląstelių funkciją“, – aiškino tyrimui vadovavęs profesorius Omeras Yilmazas.

Pasirodo, badaujančių pelių organizmuose suaktyvėjo tam tikri, už ląstelių regeneraciją atsakingi baltymai. Atvirkštinis poveikis taip pat buvo įrodytas.

„Rezultatas buvo iš tiesų stebinantis. To užteko sukelti atvirkštinį tam tikrų amžiaus fenotipų poveikį“, – aiškino viena iš tyrimo organizatorių Chia-Wei Cheng.

Tyrimo rezultatai iš tiesų labai svarbūs. Tai, kad badavimas gali padėti regeneruotis žarnyno kamieninėms ląstelėms yra savaime svarbu, tačiau šio poveikio įgyvendinimas vaistų pavidalu tyrimą daro vienu svarbiausių tiriant žarnyno funkciją.

Šis atradimas galėtų labai pagelbėti pacientams, sveikstantiems po chemoterapijos ar skrandžio bei žarnyno infekcijų.

Mokslinikų komanda taip pat planuoja aiškintis ar ir kitų organų kamieninės ląstelės turi panašių ypatybių. Tai galėtų stipriai pailginti audinių ilgaamžiškumą įvairiuose organuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(65)
(5)
(60)

Komentarai (4)