12 dolerių už valandą, o kartais ir 1 doleris už minutę miego: naujausia verslo rūšis, kuri tiesiog klesti  (2)

Niujorkas yra miestas, kuris niekuomet nemiega, tačiau netgi didžiausiems darboholikams ir vakarėlių liūtams reikia kaip nors įsikrauti energijos. Užuot rinkęsi kavą ar stimuliuojančius gėrimus, niujorkiečiai darbo dienomis mieliau renkasi popiečio miegą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV didmiestyje klesti naujo tipo verslai – miego centrai, į kuriuos niujorkiečiai per pietų pertrauką ateina bent trumpam sudėti bluosto. Vienas tokių – „Nap York“, kuris ima 12 dolerių (10,2 euro) už valandą miego medinėje kabinoje.

Paslauga galima naudotis ir dieną, ir naktį. „Norėjome suteikti prieglobstį išvargusiems niujorkiečiams, – pasakojo įmonės rinkodaros vadovė Stacy Veloric. – Labai sunku rasti ramybę ar pabūti tyloje Niujorke.“

Prieš tris mėnesius „Nap York“ teturėjo septynias miego kabinas, tačiau verslas taip sekėsi, kad nusipirko dar 22. Netrukus ant trijų aukštų pastato stogo jie iškabins hamakus – miegas juose kainuos 15 dolerių (12,8 euro).

Miego trūkumas JAV – rimta problema, ypač didmiesčiuose. Mokslininkų teigimu, net trečdalis amerikiečių miega daug mažiau, nei turėtų. Su problema ypač susiduria niujorkiečiai. Tiktai 24 procentai jų pamiega 8 arba daugiau valandų per parą. Visi kiti miega kur kas mažiau.

Miego trūkumas sukelia nuotaikų svyravimą, sumenkina darbo produktyvumą ir neleidžia deramai susikaupti atliekant užduotis. Atsižvelgdamas į tokią problemą privatusis sektorius dabar siūlo išeitį – kompensuoti miego trūkumą pokaičio pertraukėlėmis.

28-erių Laura Li, kuri dirba kelionių kompanijoje, dabar mieliau eina 35 minutes pasnausti, užuot gėrusi kavą po pietų, kai energijos ima trūkti. Kelis kartus per savaitę ji lankosi „YeloSpa“, prabangiame miego centre, kuris įsikūręs priešais dangoraižį „Trump Tower“ ir primena SPA centrą.

Laura Li užsisako aštuonkampę kabiną, kuri atrodo lyg būtų iš mokslinės fantastikos filmų. Ji guli lovoje sulenkusi kelius, o jos kojos šiek tiek kilstelėtos: taip sumažinamas širdies dūžių dažnis ir paskatinamas miegas.

Po 35 minučių ją pabudina šviesą simuliuojantis saulėtekis. Moteris jaučiasi pailsėjusi ir išskuba į darbus. Tiesa, šioje miego SPA kaina jau didesnė – doleris (85 euro centai) už minutę. Mažiausiai čia galima praleisti 20 minučių, daugiausia – 40.

„Ateinu čia tomis dienomis, kai turiu daugiausia darbo. Tada gaunu daug energijos visai likusiai dienai, – pasakojo moteris. – Aš negeriu kavos, tad miegas yra vienintelis dalykas, kuris gali vėl pripildyti mano energijos bateriją.“

Kokie niujorkiečiai daugiausia lankosi šiose vietose? Tie, kurie dirba viršvalandžius, o jų namai – pernelyg toli, kad grįžtų ten pailsėti. Tie, kurie vos baigę darbą ketina eiti vakaroti į miestą, bet nori padaryti pertrauką ir atsipūsti, bei kūdikius auginantys tėvai, kuriems kartais reikia pabėgti iš triukšmingų namų ir pagaliau pailsėti.

„Savo kolegoms nesakau, kur einu, esu pasakojusi tik keliems draugams, tačiau juos ši idėja sutrikdė. Jie mano, kad tai laiko ir pinigų švaistymas. Bet kol galiu sau tai leisti, man atrodo, kad tai daryti verta, – po trumpo miego jaučiuosi daug geriau. Tai pagrindinis argumentas“, – tvirtino Laura Li.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(7)
(5)

Komentarai (2)