Tai visų ligų karalius? Aptikti nauji vėžio pėdsakai rodo, kad šią ligą sukūrė ne civilizacija  ()

Vienas labiausiai neraminančių faktų yra tai, kad kone kas antras pasaulio gyventojas vienu ar kitu gyvenimo etapu išgirs vėžio diagnozę, rašė iflscience.com. Neretai mąstoma, kad vėžys – civilizacijos liga, tačiau yra įrodymų, kad ji mūsų planetoje jau milijonus metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas tyrimas patikrino net 10 tūkst. dinozaurų stuburų rentgenogramų. Visos jos buvo padarytos šviečiant 700 skirtingų muziejų eksponatų, pradedant nuo augalėdžių stegozaurų ir baigiant žymiaisiais tiranozaurais.

Tirdami šias nuotraukas, mokslininkai atrado net 29 fosilijų griaučiuose esančius auglius. Įdomu tai, kad visi auglių paveikti kaulai priklausė tik hardozaurams, gyvavusiems jau prieš 70 mln. metų. Kodėl būtent ši dinozaurų rūšis buvo tokia linkusi į auglius, mokslininkai, deja, pasakyti negali, ir, turbūt niekada nepasakys.

Tačiau neseniai buvo atrasta, kad auglių turėjo ir titanozauras, o tai buvo pirmasis įrodymas apie kitą dinozaurų rūšį, sirgusią vėžiu.

Net kalbant ir apie mūsų pačių evoliuciją, vėžys siekia bent 2 mln. metų į praeitį. Pirmasis homininas, sirgęs šia liga, buvo australopiteko (lot. Australopithecus africanus) vaikas. Auglys buvo aptiktas jo stubure.

Šie įrodymai įtikina, kad vėžys – toli gražu ne nauja liga. Šiandien žinome, kad dauguma rūšių gali ja sirgti. Tačiau viena yra aišku – šiais laikais vėžiu sergama daug dažniau nei praeityje dėl pailgėjusios gyvenimo trukmės.

Be to, daugybė žmonių mirdavo dėl kitų, šiandien jau išnykusių ar nesunkiai išgydomų ligų dar prieš išsivystant augliams.

Ankstyviausias vėžio paminėjimas rašytiniuose šaltiniuose siekia Senovės Egiptą, į kuriuos buvo įtrauktas 2500-1600 m. prieš mūsų erą. Šiuose šaltiniuose taip pat galima rasti aprašymą, kaip pašalinti krūties vėžį jį išdeginant.

Antikos laikais vėžys taip pat buvo podažniai minimas ir aprašomas, o pats pavadinimas yra siejamas su Hipokratu, kuris pirmasis auglius įvardijo graikų žodžiu karkinos (liet. „krabas“).

Deja, liūdna išvada yra ta, kad vėžys tampa kone neišvengiamybe tą akimirką, kai organizmas tampa daugialąstelis. Kaip nurodė onkologas Siddhartha Mukherjee, knygos Visų ligų karalius. Vėžio biografija autorius: „Civilizacija nesukėlė vėžio, bet pailgėjusi gyvenimo trukmė jį parodė.“

Tačiau nevalia nusiminti. Tiesa ta, kad kalbant apie vėžį, iš tiesų yra kalbama apie šimtus skirtingų jo tipų, skirtingai paveikiančių organizmą bei nevienodai gydomų. Tai, kad nėra atrastas universalus vaistais taip pat neturėtų itin gąsdinti, nes imtis priemonių galite jau dabar.

Geriausia užtikrinti tinkamą ligos prevenciją: vengti žalingų įpročių, laikytis sveikos mitybos principų, nepraleisti prevencinių sveikatos patikrinimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(31)
(8)
(23)

Komentarai ()