Tyrimas, kuris patiks tinginiams - štai kaip galima prailginti savo gyvenimą  ()

Kiekvienas mėgsta patinginiauti ir pasivartyti ilgiau lovoje savaitgalį, tačiau tai turi ir šalutinį poveikį – kaltės jausmą arba sąžinės graužatį. Suvokimas, kad buvo galima nuveikti kažką naudingo sugadina visą pasimėgavimą laisvu laiku, rašė iflscience.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrime, paskelbtame Sleep Research žurnale, nurodyta, kad ilgesnis pasivartymas lovoje laisvadieniais gali sumažinti mirtingumo riziką, ypatingai jeigu darbo dienomis patiriate miego trūkumą.

Ankstesni tyrimai nustatė, kad suaugusieji, jaunesni kaip 65 m., miegantys mažiau negu 5 valandas per parą, patiria didesnę mirties grėsmę. Tačiau dabartinis bandymas įrodė, kad toks tinginiavimas gali sumažinti šią riziką, nes taip miego stoka yra kompensuojama.

„Rezultatai rodo, kad trumpos miego valandos darbo dienomis nėra mirtingumo rizikos veiksnys, jei jis yra derinamas su vidutiniu ar ilgu savaitgaliniu miegu“, – teigė Stokholmo universiteto mokslininkai.

Tyrimo metu buvo remiamasi 38 tūkst. suaugusiųjų duomenimis iš 1997 metų gyvenimo būdo tyrimo ir medicininio bandymo, kuris 2010 m. buvo papildytas Nacionalinio mirčių registro pastebėjimais. Anksčiau buvo nagrinėjamas ryšys tik tarp miego trukmės per savaitę ir mirtingumo.

Svarbu nepersistengti

Visgi per daug miegoti irgi nesveika. Mokslininkai pastebėjo, kad miegant po 8 val. per parą ir daugiau padidina mirtingumą 25 proc., lyginant su tais, kurie miega po 6–7 val.

Be to, tyrimo metu buvo keli apribojimai: dalyviai patys įrašinėjo savo miego trukmę ir tai buvo įvertinama tik vieną kartą, todėl mokslininkai negalėjo pastebėti jokių miego įpročių pokyčių, atsirandančių per tam tikrą laiką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(3)
(4)
(-1)

Komentarai ()