Sieros kvapas. Naujas faktorius, galintis pabranginti naftą iki 400 $

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

wilkas 2018-07-21 20:20
Kaip tik laiku. Tai būtų spyris sparčiau vystyti elektromobilių ir vandenilio infrastruktūras.
technologas 2018-07-21 21:21
Po tokio spyrio bus nauja Didžioji Depresija, vietoj elektromobilių teks tenkintis aprūdijusiais dviračiais ir arkliukais. Nebus pinigų jokiems vandeniliams.
immortallt 2018-07-21 22:22
Šitas straipsnis didžiausia nesąmonė. Sierą iš kuro galima išvalyti. Ir neiškelia kainos dvigubai. Keliasdešimt procentų, kas, atmetus akcizą, nėra dramatiškai daug ir naftos paklausos struktūros reikšmingai nekeis. Tiesiog sieringa nafta atpigs, mažiau sieringa šiek tiek GALBŪT pabrangs. Bet kaip visada skaldo dramblį iš amebos. Net straipsnyje, tai rašo, kad kaina gali išaugti dvigubai, tai jau 400 dolerių mini, kai dabar naftos kaina ~70 dolerių (WTI šiek tiek mažiau, Brent daugiau). Ir pamirškit tą vandenilį, artimiausius 10 metų nenusimato jam jokių prošvaisčių. Nėra jokių reikšmingų pokyčių vandenilio gamybos technologijose. O švariai išgautas vandenilis (ne iš iškastinio kuro) iš vis aukso vertės.
technologas 2018-07-21 22:40
Man ir kažkaip tokia mintis stojosi - negi taip jau sunku tą sierą išvalyti. Pagooglinus - https://newatlas.com/potassium-catalyst ... sel/48149/ paprastas kalio/deguonies/silicio turintis katalizatorius valo sierą iš naftos. Nafiga tada publikavo jei nepritaiko. "We simulated a high-sulfur oil and eliminated almost all of the sulfur through a simple chemical process,".
Omcikas 2018-07-21 22:47
TO wilkas: Ar tu bent išsivaizduoji kas nutiktu su tavo perkamąja galia jei tikrai nafta pabrangtu iki 400dol ribos? Grubiai už eurą galėtum nusipirkt tiek kiek dabar už rublį. Net tik, kad elektromobilio neįpirktum, bet net duona taptų prabanga kiekviena savaite valgyt. Tas žalias judėjimas seniai išėjo iš sveiko proto ribų, aukojama visa pramonės revoliucija ir žmonijos patogumai dėl miglotų tikslų. Gamta pati turi svertus susireguliuoti ir nereik susireikšmint. Keleta didesnių ugnikalnių išsiveržimų, didesnių krūmynų gaisrų, gali išmest daugiau taršos nei tie visi sunaikinimui pasmerkti nauji wvagenai per visa savo eksplotavimo laiką būtų išmete. Sunaikint tūkstančius automobiliu vien dėl to, kad jie vos vos neatitiko iki nesąmoningų iškeltų reikalavimų visiškas absurdas. Tie "taršūs" automobiliai prieš 15 metų būtų aplenkia bet kurį ekologiškiausia mažatūrį dyzelį. Tokiais tempais viduramžiai greičiau ateis, nei ginčytinas klimato atšilimas, kuris didžiąja dalimi priklausomas nuo saulės aktyvumo ir gamtinių nelaimių, kaip kad ugnikalnių išsiveržimai ir didieji gaisrai.
vazzy 2018-07-21 22:56
sounds like a Trump supporter. Climate change yra faktas, o ne nuomonė, net nežinau ką čia dar diskutuoti, gan išsemta tema šitam forume. Jeigu nori diskusijos tai pateik argumentus.
SILORAKAS 2018-07-21 23:06
Yra technologija sieros isvalymui - sunkaus naftos perdirbimo likucio hidrokrekingas. Pavyzdziui Axens H-Oil. Gamyklos siuos irenginius jau pasistate arba stato. Kazkas panasaus bus ir Mazeikiuose. Tai didele investicija taciau be sieros isvalymo pasiekiama ir didesne distiliatu iseiga.
bahuriux 2018-07-22 09:12
Taip klimato kaita yra faktas, klausimas tik kiek prie to prisidėjo žmonija ir kiek tai yra natūralūs procesai. Kitas dalykas nuo dabar per aeinantį 1500 metu turėtu užeiti ledynmetis, galbūt visai netyčia žmonės išsigelbės dėl to kad priteršė CO2. Klimato pokyčiai būna drastiški ir be žmoniu veiklos. Visokie gaisrai, ugnikalniai, žemės orbitos pokyčiai, Saulės aktyvmas, kosminė spinduliuotė, Saulės sistemos padėtis paukščiu tako galaktikos plokštumos atžvilgiu ir tt. visa tai keičia.klimatą nuo ledynu per visą planetą iki palmiu antarktidoj. Šaltinis wiki klimato kaita kažkuris iš straipsniu. O išvalyti sierą iš naftos turėtu būti sąlyginai pigu. Apskritai laivai gali būti varomi vėjo paglba bent iš dalies.
vazzy 2018-07-22 10:24
Iš grafiko matosi, kad net pasibaigus ledynmečiams CO2 kiekis niekada nebuvo pasiekęs dabartinės normos, kaip tu tai paaiškinsi be žmogaus veiklos? Kad paskutinius 500k metų ugnikalniai tylėjo, tylėjo, o kai prasidėjo pramonės revoliucija, tik staiga visi ir prabudo? šaltinis: https://climate.nasa.gov/evidence/
bahuriux 2018-07-22 10:50
CO2 ≠ temperatūrai globaliai. Realiai CO2 eina paskui klimato atšilimą 150-600 metu, bet ne prieš. Net jei mes sukėlėm, ar dar tik sukelsim atšilimą, tai tik į gerą viskas išeis, kas tie uraganai palyginus su 3km ledo sluoksniu ant visos planetos.
vazzy 2018-07-22 11:00
kaip į gerą? gal gali plačiau paaiškinti ? šiltesnis klimatas = mažiau geriamo vandens, mažesnės dirbamos teritorijos, didesnės dykumos, didesni temperatūrų ekstremumai. kurioj vietoj čia nauda? kad šildymas pigesnis bus?
bahuriux 2018-07-22 11:25
Kurioj vietoj matai naudą iš ledynmečio, daug gėlo vandens ledo formoj, bet nebus ką valgyti. Jūs įsisąmoninkite tokį dalyką, kad nėra normalaus klimato, yra tik ciklai nuo ledynmečio iki tropiku klimato. Ką męs darom degindami naftą ir išskirdami CO2 vadinama teraformingu, kolkas mes to proceso nevaldom, tai šalutinis veiksnys, bet palaipsniui žmonija sugebės ne prisitaikyti prie klimato, bet klimatą pritaikyti palei poreikį savo reikmėms. Dėl gėlo vandens man truputi juokas ima, pas mus jo perteklius, o ten kur karšta galima distiliuoti saulės pagalba, reikia tik turėti betkokio vandens. Jūs nematot viso paveikslo, kuo daugiau vartosim, tuo labaiu suksis ekonomika, tuo labiau bus daromi moksliniai tyrimai ir visokie išradimai, tuo lengviau bus rasti sprendimai, ne tik suvaldyti temperatūrai. Tikrai mokslas ir.išradimai nebus daromi recesijos, ar visiško ekonominio kracho metu.
sub 2018-07-23 08:51
Kas į gerą įšeis? Kokie 3 km. ledo sluoksnis ant visos planetos? Mes apie atšilimą ar atšalimą diskutuojam. Jei vyks ir toliau toks atšilimas, tai tas ledas nespėjęs atplaukti iki pusiaujo jau bus gerai aptirpęs, kokie dar 3 km. ant visos planetos, nebent sapnuose.
bahuriux 2018-07-23 09:41
http://www.technologijos.lt/n/mokslas/g ... -ledynmeti http://www.technologijos.lt/n/mokslas/g ... os?l=2&p=1 Mes dabar gyvenam tuo trumpu šiltuoju periodu, dar kartą sakau nėra jokio "normalaus klimato" nėra tokio dalyko išvis. O kad pridarėm CO2 ir dėl to pakils keliais laipsniais temperatūra galit savimi didžiuotis, nes prisidėjot prie teraformingo. youtube.com/watch?v=vZB_12TRLzE
wilkas 2018-07-23 11:18
Gerai būtų, jei varikliai iškvėptų tik CO2. Deja problema yra sieros ir azoto oksidai, smulkios kietosios dalelės. Vandenynas sparčiai rūgštėja ir gyvūnija nyksta. O miestuose tikras vėžiaformingas vyksta nuo tokios taršos.
vardasas 2018-07-23 12:15
Na ir kur problema? Labai sumazes gyvunijos, ismirsim nuo vezio ir gamta vel atsistatys, visi neismirs tai ir civilizacija isliks tik vel akmens amzius prasides.
bahuriux 2018-07-23 12:31
Kai bus priversti verslininkai siera išvalys iš naftos ir naftos produktų atliekų kurios deginamos laivuose ir tai tikrai nėra taip brangu. kad nafta pabrangtu 6 kartus. Azoto oksidus galima smarkiai sumažinti dešimtimis kartų ir laivuose kaip tai buvo padaryta automobiliuse. Išvis laivai gali naudoti vėjo energiją kuri yra nemokama ir 100% švari, jei ne kaip pagrindinį energijos šaltinį tai bent jau kaip pagalbinį https://www.google.com/search?client=fi ... xodDtj-KyM ES pvz galėtu netaikyti uosto mokesčių, arba juos sumažinti, jei laivas naudoja ir vėjo energiją, taip būtu rimtai prisidedama prie taršos mažinimo, ne žodžiais, o darbais.
simuciukas8 2018-07-23 12:39
Kazkokio eknomistelio , nieko nenusimanancio apie dabartines technologijas , priskaldytas is oro straipsnis . Aisku tokiems ykanomystams patogu taip rasyti , ypac jeigu esi priinvestaves i nafta , o kainos nekyla , tai ir grebiesi bereiksmiu , beverciu ir jokiais realiais skaiciais nepaskaiciuotu straipsniu . Realiai automobiliu pramone Lietuvoje jau dabar naudoja besieri benzina , "Mazeikiu Nafta" 2007 metais paleido benzino nusierinimo irengini ir pagal ES reikalavimus jau nuo 2009 sausio 1 dienos visi automobiliai ES turi vazinetis besieriu benzinu ( <10ppm ) , taigi kaip toks reikalavimas pakels iki tokiu aukstumu naftos kaina kai bendras laivu naftos produktu sunaudojimas yra <20% ??? Cia ir ekonomistu nereikia buti , kad suprastum kokio lygio svaiciojimai sklinda is sio ekonomisto lupu . Visokios konsultavimo kompanijos turi savu lobistiniu interesu ir tokiu pasaku is ju net neverta spausdinti . Technologijos nusierinimui yra ir veikia , tai nera kazkokia naujiena . Jeigu naftos kaina ir kils - tai tikrai ne tiek kiek parase Verlegeris is konsultavimo kompanijos Verleger .
professor XXX 2018-07-23 13:05
Yra tokia galimybė, aliejus vietoj dyzelinio kuro, bet problema ta: nevisi dyzeliai gali aliejumi važiuoti ir rinkoje per brangu naudoti aliejų negu iškastinį kurą. https://www.youtube.com/watch?v=R5W5iXkUW70
Xdmin 2018-07-23 20:22
Pasirinkima turime is tikro nemaza: bioetanolis (E85), LGP, CNG, aliejus, seniems automobiliams - panaudotas aliejus.