2000 tūkstančių vyrų tyrimas rodo, kodėl kai kurie vyrai ima anksti plikti ir žilti - tai labai rimtas perspėjimas, kas jų laukia senatvėje  ()

Jeigu paklaustume jūsų, kas labiausiai lemia širdies ligas, tikriausiai pasakytumėte, kad nutukimas, nesveika mityba bei fizinio aktyvumo stoka. Tačiau naujas tyrimas rodo, kad ankstyvas vyrų plikimas ir žilimas reiškia didesnę susirgimo riziką širdies ligomis, nei nutukimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ištyrus 2 tūkst. Indijos vyrų, paaiškėjo, kad tie, kurie sirgo vainikine arterine liga, anksti ėmė plikti ir žilti.

Tačiau Britų Širdies Fondo atstovai sako, kad tam įtakos gali turėti ir daugiau veiksnių. Fondo direktorius Mike‘as Knaptonas sako, kad šis tyrimas parodo, jog ankstyvas plikimas ir žilimas gali padėti identifikuoti tuos, kurie turi padidėjusią riziką susirgti širdies ligomis. Tačiau, anot M.Knaptono, tai nėra veiksnys, kuriam žmogus gali daryti įtaką, o štai kitiems veiksniams - tokiems kaip gyvenimo būdas, aukštas kraujospūdis ar didelis cholesterolio kiekis - galima. Anot gydytojo, tai yra žymiai reikšmingesni veiksniai.

Tyrime, kuris vėliau buvo pristatytas Indijos kardiologijos bendruomenės organizuotoje kasmetinėje konferencijoje Kolkatoje (Indija), buvo tiriama 790 vyrų, kurių amžius nesiekė 40 metų - ir kurie sirgo vainikine arterijų liga - bei 1270 visiškai sveikų panašaus amžiaus vyrų.

Mokslininkai turėjo visų vyrų ligų istorijas, o patys vyrai buvo suskirstyti į grupes pagal plikimo ir žilimo lygį. Mokslininkai rezultatus susiejo su širdies ligų simptomų sunkumu.

Mokslininkai išsiaiškino, kad vyrai, sergantys širdies ligomis, pražilo anksti - tokių tarp sergančių buvo 50 proc., kai sveikų vyrų grupėje tokių buvo tik 30 proc.. Be to, net 49 proc. širdies ligomis sergančių vyrų anksti prapliko - kai sveikų vyrų tarpe tokių buvo tik 27 proc.

Vienas tyrimo autorių Kamalis Sharma teigė, kad galima to priežastis yra biologinio senėjimo procesas, kuris gali būti greitesnis pas tam tikrus pacientus - o tai atsispindi jų plaukuose, kurie anksti ima žilti arba slinkti.

Profesorius Alunas Hughesas iš Londono universitetinio koledžo sako, kad panašios sąsajos buvo pastebėtos ir anksčiau. Anot jo, tai gali būti ženklas apie pažeistą DNR, kuris siejamas su senėjimo procesu. Mat plaukų folikulai yra vyriškų hormonų, tokių kaip testosteronas, taikinys, todėl manoma, kad ankstyvas plaukų slinkimas gali demonstruoti organizmo atsaką į vyriškus hormonus, o tai nulemia sergamumą širdies ligomis.

2013 metais Japonijoje atliktas tyrimas, kuriame buvo tiriama net 37 tūkst. žmonių, parodė, kad plinkantys vyrai turi 32 proc. didesnę tikimybę susirgti vainikine širdies liga. Profesorius A.Hughesas taip pat pažymėjo, kad 2014 metais ištyrus 10885 danus buvo konstatuota, kad žili plaukai prognozuoja širdies ligas ateityje. Tiesa, tai galima paaiškinti tuo, kad širdies ligas lemia ir kiti veiksniai, kurie taip pat lemia ir žilimą.

Tyrimui vadovavęs Dhamdeepas Humane sako, kad anksti plinkantys ir žilstantys vyrai turėtų dažniau tikrintis dėl širdies ligų bei keisti savo gyvenimo būdą - pavyzdžiui, laikytis dietų, mankštintis ar valdyti stresą.

Kitas tyrimo autorius Sachinas Patilas teigia, kad padidėjęs jaunų vyrų sergamumas širdies ligomis negali būti paaiškinamas tradiciniais rizikos veiksniais ir pridėjo, kad plaukų būsena yra tikėtinas rizikos veiksnys.

Ženevos universitetinės ligoninės intervencinės kardiologijos profesorius Marco Roffi nurodo, kad rizikos veiksnių įvertinimas yra itin svarbus užkertant kelią širdies ligoms. Anot jo, dėl daugumos širdies ligų atvejų yra atsakingi tokie veiksniai kaip cukraligė, šeimos istorija dėl sergamumo širdies ligomis, rūkymas, aktyvumo stoka, aukštas cholesterolio lygis bei aukštas kraujospūdis. O ar nauji rizikos veiksniai yra svarbūs užkertant kelią širdies ligoms, bus nustatyta ateityje.

Parengta pagal BBC.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(8)
(2)

Komentarai ()