Širdis, kuri turėtų būti kairėje pusėje, atsiduria dešinėje: keisčiausi sveikatos sutrikimai, kokių nenorėtumėte patirti (Video)  ()

Organizmas viską puikiai praneša, jei su juo vyksta kas nors negerai. Jei netiko maistas, užlipote ant aštraus daikto arba susirgote, kūnas apie tai perspės tam tikrais signalais ir požymiais. Tačiau yra keletas nekenksmingų ir sunkiai pastebimų sveikatos sutrikimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Organų išsidėstymas veidrodiniu vaizdu

Maždaug 1 iš 10 tūkst. žmonių kenčia dėl to, kad jų vidiniai organai yra išsidėstę veidrodiniu vaizdu. Pavyzdžiui, pilvo ertmėje kepenys yra daugiausia kairėje, o ne dešinėje pusėje. Širdis, kuri turėtų būti kairėje pusėje, atsiduria taip pat dešinėje. Tai įgimta sveikatos būklė, vadinama Situs inversus.

Nepaisant šio neįprasto organų išsidėstymo, dauguma žmonių nežino apie tai, nes nepasireiškia jokie simptomai. Kadangi dalis organų yra poromis, o kiti kūno centre, sunku šią būklę nustatyti. Dainininkas Donny Osmondas apie Situs inversus sužinojo tik po apendicito operacijos, kai gydytojai suprato, jog organas nebuvo ten, kur jie tikėjosi.

Anot iflscience.com tokį patį sutrikimą turi daininkas Enrique Iglesias bei aktorė Catherine O'Hara. Be to, 2009 m. Jackui Eigeliui, taip pat turinčiam Situs inversus genetinę būklę, buvo atlikta širdies transplantacija. Tai pirmoji sėkminga transplantacija asmeniui, turinčiam organus, išsidėsčiusius veidrodiniu vaizdu.

Sinestezija

Galite užuosti muzikinius rifus, jausti žodžių skonį, o pamačius spalvą užplūsta šiluma arba šaltis? Visa tai gali atrodyti neįprasta, tačiau nemažai žmonių turi tokius sugebėjimus.

Sinestezija – tai neurologinė būklė, kai atsiranda nevalingi du ar daugiau pojūčių vienu metu, dirginant tik vieno iš tų pojūčių jutimo organą. Pavyzdžiui, geltona ir oranžinė spalva gali sukelti šilumos pojūtį.

Neseniai atliktame tyrime buvo teigiama, kad iki 20 proc. pasaulio gyventojų gali patirti tam tikrą sinesteziją. Daugelis garsių muzikantų ir menininkų, tokių kaip Pharrellis Williamsas, Billy Joelas, Kanye Westas, Hansas Zimmeris ir Davidas Hockney, teigia, kad šis sutrikimas juos gelbsti kūrimo proceso metu.

Tetrachromatija

Dėka kūgio formos ir šviesai jautrių ląstelių akies tinklainėje mes galime matyti spalvas. Dauguma žmonių turi tris skirtingas kūgio formos ląsteles, tačiau 12 proc. moterų gali turėti keturias, tai būsena, vadinama tetrachromatija. Ji leidžia žmonėms tiksliai atskirti tūkstančius atspalvių, kuriuos įprasta žmogaus akis laikytų tiesiog viena ir ta pačia spalva.

Kodėl būtent moterys? Moterys turi dvi X chromosomas, o vyrai X ir Y. Genai, atsakingi už raudonas ir žalias kūgines ląsteles, yra randami X chromosomoje. Norint būti tetrachromatu reikia turėti dvi šių lastelių kopijas. Dėl tos pačios priežasties vyrai dažniau nei moterys būna daltonikai.

Vaizduotės neturėjimas

Asmenys, turintys šį sutrikimą, negali mintyse nieko įsivaizduoti ar fantazuoti. Su tokia problema susiduria 1 iš 50 žmonių. Jei paprašytume šių asmenų įsivaizduoti šunį su obuoliu ant galvos, jie paprasčiausiai negalėtų to padaryti. Kai kurie žmonės sunkiai įsivaizduoja net artimųjų žmonių veidus, tačiau puikiai gali juos atpažinti.

Sąnarių hipermobilumas

Kiekvienas tikriausiai turime draugą su ypatingais kūno lankstumo sugebėjimais, kaip antai kojos užsikėlimas ant galvos ir panašiai. Kai kuriais atvejais tai gali būti sąnario hipermobilumo sindromo požymis.

Tai būklė, kai sąnariai yra lankstesni nei kitų žmonių. Be to, galimi ir kiti simptomai, tokie kaip sąnarių skausmas, prasta pusiausvyra, tampri oda ar virškinimo sistemos sutrikimai. Manoma, kad tik 1 iš 20 žmonių yra nustatoma tikroji diagnozė.

Herpeso virusas

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) tyrimo duomenimis, net 90 proc. pasaulio gyventojų yra šio viruso nešiotojai. Vis dėlto tik keletas žmonių patiria tam tikrus simptomus, o daugelis užsikrėtusiųjų nė nenutuokia apie tai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(3)
(2)

Komentarai ()