Žaibo „palytėtų“ žmonių kūne atsiranda ypatingo žymės: kas tai yra Lichtenbergo figūros ir kaip jos susidaro (Video)  ()

Tikimybė būti nutrenktam žaibo yra maždaug 1 iš 300 000. Didelė dalis, apie 90 proc. išgyvena žaibo smūgį, tačiau lieka pasekmės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žaibo „palytėtų“ žmonių kūne atsiranda ypatingo žymės. Tai specifinės formos randai, vadinami Lichtenbergo figūromis.

Žaibas yra penkis kartus karštesnis nei Saulė!

Žaibas gali įkaisti iki 27 760 laipsnių, o tai penkis kartus karščiau nei pati Saulė. Taip pat žaibo elektros iškrova gali pasiekti ir 1 milijardą voltų. Sunku net įsivaizduoti, tiesa?

O ką visa tai gali padaryti žmogaus kūnui?

Tik trenkus žaibui pirmiausiai ir stipriausiai tai pajunta širdis, plaučiai ir nervų sistema. Stipri elektros srovė sukelia didelį šoką šiems organams ir išveda juos iš rikiuotės, todėl žmogus gali patirti širdies smūgį, smegenų traumas, nugaros smegenų pažeidimus, amneziją, jį gali purtyti traukuliai, rašo boredpanda.com.

Taip pat dėl itin ryškios šviesos gali būti pažeistos ir akys: išdeginama tinklainė, sukeliama katarakta.

O kaip atsiranda Lichtenbergo figūros?

Žmogaus kūno paviršiumi judėdamas žaibas priverčia judėti ir raudonuosius kraujo kūnelius, kurie būna išstumti į epidermį. Panašiai atsiranda ir mėlynės. Būtent išryškėjęs raštas žmogaus odoje ir yra minėtosios figūros.

Siaubingai didelė temperatūra netgi gali išlydyti ant žmogaus kūno esančius metalinius daiktus: papuošalus ir pan. Šie besilydydami tik dar labiau pablogina situaciją ir sukelia didžiulius nudegimus.

Labai daug kas priklauso ir nuo to, ar tai buvo tiesioginė ar netiesioginė iškrova.

Tam, kad išvengtumėte žaibo iškrovos, vos išgirdę artėjant perkūniją turėtumėte nieko nelaukdami ieškoti saugaus prieglobsčio uždarose patalpose. Saugiausia slėptis pastatuose, tačiau antroji saugiausia alternatyva yra automobilis.

Nepatartina stovėti po medžiais ar paviljonais.

Būkite atidesni ir sekite orų prognozes.

Esant permainingiems orams ir įspėjimams dėl perkūnijos, ypač jūsų regione, stebėkite dangų ir geriau venkite buvimo lauke. Ypač tada kai danguje sukiojasi grėsmingi debesys, nors dar ir negirdėti griaustinio. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()