Beveik mistinis reiškinys, kurio paaiškinimo kol kas neturi net mokslininkai - kas yra Kanadoje matomas „STEVE“? (Video)  ()

Kanadą vėl apšvietė keista šviesiai violetinės spalvos juosta, kuri itin sudomino mokslininkus. Ši juosta jau greitai turėtų išnykti, bet tyrėjai jau spėjo ją pavadinti „STEVE“. Trumpinį išvertus į lietuvių kalbą, jis reikštų „stiprios šilumos emisijos greičio didinimas“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai nežino, kas sukėlė šį keistą atmosferos reiškinį, kurį fotografai jau yra pastebėję daugybę kartų. Nors iš pradžių šitoks vaizdas gali priminti šiaurės pašvaistę, mokslininkai tikina, kad tai tikrai nėra tas pats. Šiaurės pašvaistė yra reiškinys, dėl kurio dangus pradeda švytėti įvairiomis spalvomis, tokiomis kaip žalia, mėlyna arba raudona. Tai siejasi su elektronais ir protonais, esančiais aplink žemės magnetosferą.

„Šios įkrautos dalelės kartais gali nusileisti iki viršutinės Žemės atmosferos dalies ir tuomet mes matome taip vadinamą šiaurės pašvaistę“, – pasakojo Bea Gallardo-Lacourt, viena iš tyrimo autorių.

Taigi, mokslininkai nutarė išsiaiškinti, ar „STEVE“ sukelia nuosėdos, kurios sukelia ir šiaurės pašvaistes. Tyrėjai nagrinėjo palydovų, praskridusių pro „STEVE“ zoną, ir rado medžiagą iš NOAA palydovo, pro „STEVE“ skridusio 2008-ųjų kovą.

„Mes nepastebėjome jokių įrodymų, kad „STEVE“ yra struktūriškai panašus į šiaurės pašvaistę“, – sakė Gallardo-Lacourt. Tyrimo metu buvo padaryta išvada, kad „STEVE“ kardinaliai skiriasi nuo šiaurės pašvaisčių ir šis reiškinys galimai atsiranda dėl visiškai kitokių įvykių jonosferoje.

Kol kas išlieka neaišku, iš kur atsiranda „STEVE“, kuris yra labai greitų ir karštų dujų sraute. Mokslininkai nori atlikti spektografinius matavimus, kurie padėtų jiems išsiaiškinti tikslų aukštį, kuriame „STEVE“ susidaro.

„STEVE“ pasirodo žemiau nei šiaurės pašvaistės, bet šie du reiškiniai vis tiek gali būti susiję. Mokslininkė pastebi, kad „STEVE“ dažniausiai siejamas su ypač dideliu šiaurės pašvaisčių aktyvumu aukštesnėje platumoje. Todėl mokslininkai dabar daug jėgų skiria bandydami išsiaiškinti, kiek laiko reikia „STEVE“ susiformuoti.

Gallardo-Lacourt sako, kad mokslininkų bendruomenė apie „STEVE“ sužinojo tada, kai NASA mokslininkai 2016 m. kalbėjosi su mėgėjų fotografų grupe „Alberta Aurora Chasers“.

„Aurora chasers“ šį reiškinį vadino „protonų lanku“, kuris, mokslininkų nuomone, nebuvo tikslus. Todėl vėliau šiam mistiniam reiškiniui buvo pasirinktas „STEVE“ pavadinimas.

Parengta pagal NPR.org

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()