Mažai kas žino, kokia iš tikro yra naudinga avietė  (1)

Gamtos saldainiukais vadinamas avietes žmonės renka maistui jau tūkstančius metų. Sodrios spalvos, saldaus skonio, sultingos avietės, turinčios daug antioksidantų, yra vienos mėgstamiausių uogų pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Avietės gali būti ne tik raudonos, bet ir juodos, purpurinės, geltonos ar auksinės spalvos. Skirtingų spalvų uogoms būdinga savita vitaminų, mineralų ir antioksidantų kompozicija.

Šiame straipsnyje apžvelgsime plačiausiai vartojamų – raudonųjų – aviečių naudą sveikatai. Išanalizuosime šių uogų maistinę vertę, aptarsime būdus, kaip įtraukti daugiau aviečių į savo racioną ir paminėsime galimą aviečių riziką sveikatai, rašo medicalnewstoday.com.

Nauda

Vaisių ir daržovių vartojimas jau seniai siejamas su mažesne daugelio ligų rizika.

Vartojant daug augalinio maisto, sumažėja nutukimo, diabeto, širdies ligų tikimybė, pailgėja gyvenimo trukmė. Toks maistas užtikrina sveiką kūno sudėjimą, mažesnį svorį ir suteikia daugiau energijos.

Protinės galios

Keli tyrimai su gyvūnais parodė teigiamą sąsają tarp uogose esančių flavonoidų vartojimo ir pagerėjusios atminties. Uogos taip pat sulėtina protinių galių silpnėjimą, susijusį su amžiumi.

Širdies sveikata

Leidinyje „American Journal of Clinical Nutrition“ neseniai paskelbta ataskaita daug flavonoidų turinčių produktų, pavyzdžiui, aviečių vartojimą susiejo su mažesne mirties nuo širdies ligų rizika. Ataskaitoje pažymima, kad širdžiai yra naudingi net nedideli flavonoidų turinčių maisto produktų kiekiai.

Tyrimai parodė, kad viena grupė flavonoidų – antocianinai – slopino uždegimus, kurie gali sukelti kardiovaskulines ligas.

Avietėse esantys polifenoliai taip pat mažina širdies ligų tikimybę, nes priešuždegiminiais mechanizmais užkerta kelią trombocitų kaupimuisi ir mažina kraujo spaudimą.

Mokslų daktarė ir mitybos profesorė Aedin Cassidy iš Rytų Anglijos universiteto Norvičo medicinos fakulteto vadovavo 18 metų trukusiam tyrimui, kurio metu buvo stebima 93 600 moterų nuo 25 iki 42 metų.

Ji tvirtina, kad jų studija „pirmą kartą sugebėjo parodyti, kad reguliarus ir nuolatinis antocianinų iš uogų vartojimas jaunoms ir vidurinio amžiaus moterims širdies infarkto tikimybę sumažina 32 proc.“

Širdies sveikatai yra naudingas ir kalis, kurio turi avietės. Per vieną tyrimą dalyviai, kurie suvartodavo po 4069 mg kalio kasdien, mirties nuo išeminės širdies ligos tikimybę sumažino 49 proc., lyginant su tais, kurie gaudavo mažiau kalio (maždaug 1000 mg).

Vėžio prevencija

Avietės turi stiprių antioksidantų, kurue kovoja su laisvaisiais radikalais, užkerta kelią navikų augimui ir mažina organizmo uždegiminius procesus. Tie patys polifenoliai, kurie saugo nuo širdies ligų, padeda apsisaugoti ar sulėtina ir daugelį vėžio rūšių, įskaitant stemplės, plaučių, burnos, ryklės, kasos, prostatos ir tiesiosios žarnos navikus.

Diabeto kontrolė

Daržovės, vaisiai ir uogos turi daug skaidulų. Avietės – ne išimtis. Daug skaidulų turintis maistas padeda išsaugoti cukraus kiekio kraujyje stabilumą. Tyrimai yra parodę, kad I tipo diabetu sergančių ir daug skaidulų vartojančių žmonių organizme gliukozės kiekis būna mažesnis. II tipo diabetu sergantys žmonės, kurie vartoja daug skaidulų, taip pat gali pagerinti savo cukraus, lipidų ir insulino rodiklius.

Virškinimas, detoksikacija ir ligų prevencija

Avietėse esančios skaidulos ir vanduo padeda išvengti vidurių užkietėjimo ir palaiko virškinimo trakto sveikatą. Skaidulos užtikrina reguliarų tuštinimąsi, o tai yra svarbu, norint, kad toksinai pasišalintų su tulžimi ir išmatomis.

Neseniai atlikti tyrimai taip pat parodė, kad dietinės skaidulos gali reguliuoti imuninę sistemą ir uždegimus, o tai savo ruožtu sumažina kitų su uždegimais susijusių ligų – širdies sigų, diabeto, vėžio ir nutukimo – tikimybę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(10)
(2)
(8)

Komentarai (1)