Virš Jutos ežerų pradėjo lyti žuvimis – sugalvotas ekstremalus, bet neįtikėtinai efektyvus būdas atkurti žuvų populiaciją (Video)  ()

Jei kada aplankysite vieną iš daugelio Jutos kalnų ežerų ir staiga iš dangaus pradės lyti žuvimis nenustebkite, tai visai ne miražas ar koks nors triukas. Tai – naujausias valstijos bandymas padidinti upėtakių populiaciją.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-09-17 Virš Jutos ežerų pradėjo lyti žuvimis – sugalvotas ekstremalus, bet neįtikėtinai efektyvus būdas atkurti žuvų populiaciją (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV valstija Juta yra gerai žinoma dėl savo puikių, kalnuose esančių ežerų. Juos labai pamėgo žvejai, nes čia galima smagiai pažvejoti upėtakių. Tačiau norint, kad šie tolimieji ežerai būtų nuolat gausūs žuvimi ir atviri pramogautojams, juos būtina periodiškai įžuvinti.

Anksčiau šis įžuvinimo procesas buvo labai sunkus ir nepatogus. Upėtakių mailius būdavo sudedamas į pienui skirtus bidonus ir vežamas sunkvežimiais. Tačiau iki pačių ežerų privažiuoti yra neįmanoma, todėl likusį kelią žuvys būdavo gabenamos žirgais.

Dabar Jutos valstija rado daug greitesnį ir ekstremalesnį sprendimą, kaip saugiai nugabenti žuvų mailių. „Utah Division of Wildlife Resources“ (DWR) savo socialinėje paskyroje „Twitter“ išplatino iš pirmo žvilgsnio šokiruojantį vaizdo įrašą. Jame matyti kaip iš skrendančio lėktuvo virš vieno iš Jutos kalnų ežerų yra išmetamas upėtakių mailius.

„Smagus faktas“, rašė DWR savo „Twitter“ paskyroje, „Mes žuvų mailiumi iš dangaus aprūpinome daugelį Jutos ežerų. Žuvys yra mažos – nuo 1 iki 3 colių (maždaug 2-7 cm) ilgio – tai leidžia pasiekti didesnį nei 95 % žuvų išgyvenamumo rodiklį net ir krentant iš didelio aukščio.“

Toks įžuvinimo būdas gali atrodyti žiaurus, tačiau dėl to, kad žuvys yra tokios mažos, o jų kūnai tokie tiesūs ir lengvi, jos kuo puikiausiai išgyvena šiuos „šuolius“ iš lėktuvo.

Juk ir natūralioje aplinkoje šios kalnų ežerų ir upių žuvys sugeba plaukti prieš stiprią srovę ir, tiesiogine to žodžio prasme, šokinėdamos kopti į krioklius. Iš tikrųjų mokslininkai apskaičiavo, kad 90 % žuvų Niagaros upėje gali išgyventi 50 metrų kritimą nuo legendinių Niagaros krioklių.

Tad ir DWR yra įsitikinę, kad jų įžuvinimo būdas yra pats tinkamiausias. Žinoma, lėktuvai skrenda kaip įmanoma žemiau ir stengiamasi, kad žuvų mailius patirtų kuo mažesnį stresą. Ir šis procesas vyksta gerokai greičiau nei, kad pervežant upėtakius automobiliais ir žirgais. Pastarasis procesas užtrukdavo keletą dienų ir reikalaudavo nuolatinio deguonies koncentracijos stebėjimo.

Dabar Jutos valstija naudojasi šia ekstremalia, bet labai efektyvia įžuvinimo technika ir taip gali išsaugoti daugiau kaip 200 Jutos kalnų ežerų, kuriuos pasiekti yra itin sudėtinga. Jie šiuos ežerus įžuvina hibridine Š. Amerikos ežerų upėtakių rūšimi „spleikais“ (lot. Salvelinus fontinalis) ir arktiniais kiršliais (lot. Thymallus arcticus). Šios žuvys yra iš anksto sterilizuotos, tad iškart išvengiama natūralios populiacijos sutrikdymų ir galimų neigiamų padarinių.

Šiame vaizdo reportaže galite pamatyti kaip vyksta toks įžuvinimas:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(22)
(0)
(22)

Komentarai ()