Kodėl moterys gyvena ilgiau nei vyrai? 5 svarbiausios versijos  (2)

Visi žinome faktą, kad vidutiniškai moterys išgyvena ilgiau už vyrus. Kodėl taip yra, kol kas dar niekas galutinai paaiškinti negali.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai pateikia įvairias hipotezes, bandydami paaiškinti, kodėl egzistuoja toks skirtumas tarp lyčių. JAV žmonių gyvenimo trukmės tyrinėtojai nurodo penkias priežastis, kurios iki šiol nebuvo moksliškai paneigtos.

Vidutinė žmonių gyvenimo trukmė JAV yra viena didžiausių. Nacionalinis ligų kontrolės ir profilaktikos centras paskelbė, kad berniukai, kuriems dabar yra penkeri šešeri, vidutiniškai gali išgyventi iki 78 metų ir 9,5 mėnesių, o mergaitės – iki 81,2 metų.

1. Mergaitės būna ištvermingesnės gimdoje

Mokslininkų tyrimai parodė, kad moteriškos lyties naujagimiams gresia kur kas mažesnė rizika gimti su infekcijomis ar kitomis ligomis, kurių kyla gimdoje, nei vyriškos lyties naujagimiams. Priežastis ta, kad perinataliniame periode mergaitės vystosi greičiau už berniukus, todėl priešlaikinio gimdymo atveju neišnešiotoms mergaitėms gresia mažesnė rizika mirti dėl nepakankamai išsivysčiusių plaučių ar smegenų.

2. Moterys neturi polinkio į žygdarbius

Mirtingumas tarp amerikiečių vyrų dėl netikėtų traumų yra trečioje vietoje, o moterų – tik šeštoje. Mat vyrų smegenų zonos, atsakingos už rizikos ir atsakomybės jausmą, vystosi lėčiau ir gali tapti priežastimi, kodėl vyras būna linkęs rizikuoti.

3. Širdies ir kraujagyslių ligomis moterys pradeda sirgti vėlesniame amžiuje

Širdies ir kraujagyslių ligos ir vyrų, ir moterų grupėse yra dažniausia mirties priežastis. Tačiau vyrams tokie sutrikimai prasideda trečiame ir ketvirtame gyvenimo dešimtmetyje, o moterims – dešimt metų vėliau. Moterų kraujagyslės būna stipresnės ir elastingesnės, kol jų organizme būna daugiau estrogenų.

4. Moterų socialiniai ryšiai būna stipresni

Dar 2010 m. atlikti JAV mokslininkų tyrimai atskleidė, kad žmonėms su stipriais socialiniais saitais gresia 50 proc. mažesnė tikimybė numirti per anksti, lyginant su tais, kurių bendravimo ratas yra minimalus. Stiprūs socialiniai ryšiai dažniau būdingi moterims.

5. Moterys labiau rūpinasi savo sveikata

Mokslininkai nustatė, kad įprotis sykį per metus pasitikrinti sveikatą tarp vyrų pasitaiko 24 proc. rečiau, o paskirtus medicininius tyrimus jie praleidžia 22 proc. dažniau už moteris. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(8)
(4)
(4)

Komentarai (2)