Jei pajutote tokį pilvo skausmą, reikia skubiai pas gydytoją: 8 simptomai, kad tai rimtas pavojus  ()

Atsiminkite tą kartą, kai kiaušinių salotos nebuvo itin gero skonio, tačiau buvote labai alkanas, todėl suvalgėte jas. O galbūt netoleruojate laktozės, bet sūrio pyrago taip norėjosi, kad negalėjote jam atsispirti? Tokiais atvejais dažniausiai tikitės, kad po tokio maisto skrandis nebus labai patenkintas, bet kartais už jo skausmo gali slypėti kur kas rimtesnės problemos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anot JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų, per metus gydytojai sulaukia maždaug 41 mln. pacientų, kurie skundžiasi virškinamojo trakto problemomis. Skausmo stiprumas, jo vieta bei kiti simptomai gali padėti nustatyti jo atsiradimo priežastį ir ar reikia skubios pagalbos. Internetinė svetainė „Woman's Day“ pateikė dažniausiai pasitaikančius simptomus, rodančius, kad pilvo skausmas gali būti kitų ligų požymis.

1. Atrodo, kad apatinę kūno dalį bado peiliu

Gydytojo Roberto Glatterio teigimu, duriantis pilvo skausmas gali apimti apatinę jo dalį ir pasireikšti kartu su kitais požymiais, tokiais kaip pykinimas, vėmimas, karščiavimas ir šalčio krėtimas. Tai neretai įspėja apie susidariusius inkstų akmenis.

2. Stiprus pilvo apatinės dalies skausmas dešinėje pusėje

Staiga atsiradęs pilvo apatinės dalies skausmas, ypatingai jeigu jį lydi karščiavimas, gali būti apendicito požymis. Anot gydytojos Kristine Arthur, toks skausmas dažniausiai prasideda ties bamba ir persikelia į apatinę pilvo dalį, su laiku jis pradeda blogėti, atsiranda pykinimas, vėmimas, viduriavimas arba vidurių užkietėjimas.

Jeigu patiriate šiuos požymius, skausmas yra pastovus, atsiranda iš niekur arba trunka kelias valandas, derėtų kuo skubiau vykti į ligoninę. Tokiu atveju reikia operacijos, tačiau jei apendicitas nėra laiku pastebimas ir gydomas, plyšęs apendiksas gali būti mirtinas.

3. Skausmas viršutinėje pilvo dalyje, krūtinės ląstos plote

Specialistai sako, kad duriantis skausmas arba spaudžiantis jausmas viršutinėje pilvo dalyje po šonkauliais gali atsirasti dėl su širdimi susijusių problemų.

„Tai ypač svarbu, jeigu skausmas yra pastovus ir kartu pasireiškia kiti požymiai, pavyzdžiui, dusulys“, – pabrėžė K.Arthur.

Dažniausiai žmonės mano, kad kaltas rėmuo arba sutrikęs virškinimas. Tai gali būti tiesa, tačiau asmenys, sergantys diabetu arba turintys aukštą kraujo spaudimą, pajutę tokį skausmą, turėtų nedelsiant kreiptis į medikus.

4. Skausmas, priverčiantis susiriesti

Gastroenterologas Hardeepas Singhas įspėja, kad jeigu suvalgėte maistą, kuriame apstu riebalų, ir netrukus užėjo stiprus skausmas, tai reiškia, kad turite problemų su tulžies pūsle.

5. Viduriavimas arba vidurių užkietėjimas, atsiradęs kartu su spazminiais skausmais

Jeigu jums pučia pilvą, viduriuojate arba skundžiatės užkietėjusiais viduriais, o visa tai pasireiškia kartu su spazminiais skausmais, gali būti, kad jums dirgliosios žarnos sindromas.

Gydytojas H.Singhas patarė, kad pasireiškus tokiems skausmams, geriausias būdas yra imtis priemonių, malšinančių skausmą, taip pat nepamiršti sveikai maitintis, valdyti stresą ir, žinoma, pasikonsultuoti su gydytoju.

6. Atsiraugėjus atsiranda neaiškus skausmas viršutinėje pilvo dalyje

Gydytojo R.Glatterio tvirtinimu, vyresniems pacientams tokio tipo skausmas, pykinimas ir raugėjimas gali įspėti dėl artėjančio širdies smūgio. Jis pridūrė, jog vėmimas, pasireiškiantis kartu su nugaros ar žandikaulio skausmu bei dusuliu neretai nurodo taip pat gyvybei pavojingą nelaimę.

7. Be jokios aiškios priežasties atsiradęs stiprus vidurinės pilvo dalies skausmas

Staiga atsiradęs skausmas pilvo vidurinėje dalyje, ypatingai asmenims, turėjusiems opą skrandyje arba vartojantiems daug aspirino, gali būti perforacijos (pratrūkimo) ženklas.

Perforacija laikoma chirurgiškai ekstremalia situacija, nes jeigu ja tuoj pat nepasirūpinama, oro ir skrandžio turinio buvimas gali sukelti rimtą sveikatos būklę, vadinamą peritonitu (pilvaplėvės uždegimu).

Dėl pilvos ertmės užteršimo gali kilti septinis šokas ir jeigu yra uždelsiama, organų veikla pradeda stoti, todėl žmogus miršta.

8. Apatinės pilvo dalies skausmas kairėje pusėje, kuris pablogėja žmogui pasijudinus

Toks skausmas įspėja apie divertikulitą, mažų „kišenėlių“ atsiradimą storojoje žarnoje. Divertikulito uždegimas pasireiškia skausmu kairėje pilvo pusėje, pykinimu, vėmimu, karščiavimu. Tačiau skubus apsilankymas gydytojo kabinete gali apsaugoti nuo komplikacijų ir operacijos. Gydytojai šiai problemai gydyti paskiria antibiotikus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(1)
(2)
(-1)

Komentarai ()