Haliucinacijos įmanomos ir be jokių narkotikų - štai kaip tai pasiekiama (Video)  ()

Narkotikai, vaistai, traumos, dehidratacija ir daugybė kitų veiksnių gali sukelti haliucinacijas. Tačiau jos įmanomos ir be jokios išorinės pagalbos - žmogaus smegenys yra tokios keistos. Tai - vadinamasis „ganzfeld“ fenomenas, kurį žmonės išbando ir namie.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Ganzfeld“ arba suvokimo trūkumo efektas - tai fenomenas, patiriamas, kuomet žmogaus kūnas yra stimuliuojamas vienodu nepertraukiamu veiksniu. Kuomet žmogaus kūnas nuolat patiria tą patį monotonišką, nepertraukiamą ir gana silpną stimulą, smegenys suaktyvėja ieškodamos trūkstamų signalų. Taip pastiprinami neuronų trikdžiai ir žmogus pradeda haliucinuoti.

Šį fenomeną patiria tie, kurie užsidaro į specialias meditacijos kameras. Jos iš dalies yra pripildytos itin sūriu vandeniu, kuriame žmogus plūduriuoja. Ten tvyro visiška tamsa, maždaug žmogaus kūnui prilygstanti temperatūra ir visiška tyla arba baltasis triukšmas - vandenyno ošimas ar atsitiktinis elektroninis šnypštimas. Kūno pojūčiai paaštrėja, nes smegenys negauna informacijos apie aplinkinį pasaulį, ir žmogus ima haliucinuoti.

Tai įmanoma pasiekti ir be jokių kamerų. Mes nesiūlome to bandyti, tačiau, kaip pademonstravo vieno „Youtube“ kanalo „Scam School“ kūrėjai, jums tereikia šių priemonių:

  • Kelių plono balto popieriaus lapų;
  • Medvilnės rutuliukų,
  • Kanceliarinių gumyčių (be kelių kitų kanceliarinių priemonių, kaip žirklės, lipni juosta, ir t.t.);
  • „Youtube“ vaizdo įrašo su seno televizoriaus šnypštimu (bent 30 minučių trukmės);
  • Triukšmą slopinančių ausinių.

Iš popieriaus reikėtų pasigaminti akinius, kurie visiškai uždengtų akis taip, kad net jas sukiodami matytumėte tik popierių. Tam gali prireikti ir medvilnės gabalėlių, je aplink nosį atsivers kokie nors plyšiai. Suriškite kelias kanceliarines gumytes, kad jos išlaikytų akinius vietoje. Tuomet per ausines paleiskite baltojo triukšmo - bangų, seno televizoriaus šnypštimo, lėktuvo variklių ūžesio. Ir viskas - atsigulkite, atsipalaiduokite ir nejudėkite.

„Scam School“ eksperimentas video siužete

Tai nėra pavojinga, nes bet kuriuo metu patys galite atsikelti ir atsikratyti haliucinacijų. Visgi, haliucinacijos gali išgąsdinti, o pati patirtis gali būti ir labai nemaloni.

Šis fenomenas yra žinomas nuo seniausių laikų. Pitagoras eidavo į tamsius urvus, kad medituodamas patirtų nušvitimą. Poliarinių kraštų tyrinėtojai taip ilgai matydavo tik baltą kraštovaizdį, kad galiausiai jiems imdavo vaidentis, pakisdavo mąstymo procesas. Įkalinti kalnakasiai taip pat kalbėdavo apie matytus gąsdinančius vaizdus, kurie neturėjo nieko bendro su tikrove.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(66)
(7)
(59)

Komentarai ()