Liūdnos mokslininkų prognozės - jeigu viskas vyks kaip dabar, žuvų jūrose nebeliks: Lietuvos mokslininkai jau pradeda auginti krevetes  (1)

Mokslininkų prognozės liūdina. Žuvies jūroje masiškai mažėja, o ateityje pasaulis valgys specialiose talpyklose auginamą žuvį. Klaipėdos universiteto mokslo ir technologijų parke jau auginamos pirmosios Lietuvoje krevetės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai sako, kad jei ir toliau stalai lūš nuo jūrinės žuvies, mūsų proanūkiai apie šviežią žuvį žinos tik iš pasakojimų.

„Žmonių kiekis pasaulyje auga nežmoniškais greičiais, tad dabar yra paskaičiuota, kad jei dabar mes eksplotuosimime jūros resursus tokiais greičiais kaip eksplotuojame, 2040 metais vandenynai taps dykumomis ir daugiau nieko neliks“, – sako Klaipėdos mokslo ir technologijų parko plėtros vadovas Andrius Sutnikas.

Lietuvos ir viso pasaulio ateitis – akvakultūra – žuvis auginama talpyklose. Štai ir Klaipėdos universitete mokslininkai eksperimentuoja augindami blyškiąsias krevetes. Specialiose talpyklose per porą mėnesių žadama užauginti apie 300 kilogramų žuvies.

„Jūrinis produktas bus visada aukštos kokybės. Kaip diena ir naktis skiriasi tai, ką mes turime parduotuvėse ir tai, kas auginama Vokietijoje, Belgijoje“, – teigė A.Sutnikas.

Anot universiteto mokslininkų, parduotuvėse parduodamos krevetės iš Pietų Azijos – biologinė katastrofa.

„Šios krevetės Pietų Azijoje auginamos didžiuliuose prūduose. Be rimtų aplinkosauginių standartų kertamos džinglės, naikinamos priekrantės zonos, tad mes tikrąją ta žodžio prasme valgome Aziją, o ne tas krevetes“, – sako A.Sutnikas.

Krevečių auginimas jau sudomino ne vieną Lietuvos verslininką.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gintarė Butkienė
(3)
(3)
(0)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: