„Apollo“ astronautas: siųsti žmones į Marsą būtų kvaila ir beveik absurdiška  (6)

1968 m. vykusios antrosios pilotuojamos NASA misijos „Apollo 8“ nario nuomone, siųsti žmones į Marsą būtų „kvaila“ ir „beveik absurdiška“, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Iš kur atsirado tokia būtinybė? Kas mus verčia skristi į Marsą? Aš nemanau, kad žmonėms tai iš tikrųjų taip stipriai rūpi“, – teigia Billas Andersas, kuris prieš 50 metų per 6 dienas trukusią misiją apskriejo Mėnulio orbitą.

Astronautas mano, kad NASA turėtų užsiiminėti svarbesniais dalykais – pavyzdžiui, dirbti prie tokių misijų kaip marsaeigis „InSight“, kuris neseniai nusileido Raudonosios planetos paviršiuje ir ėmė tyrinėti planetos gelmes.

B. Anderso komentaras iš tikrųjų skatina žvelgti į ateitį ir užduoti filosofinius klausimus: kokie skrydžiai į kosmosą bus ateityje?

Ar tai ir toliau bus ilgai planuojamos ir brangios misijos, ar vis dėl to daug paprastesnės ir automatizuotos?

B. Andersas savo nuomonę argumentuoja sakydamas, kad skatindama tokį užburtą populiarių misijų ratą, NASA gerina savo įvaizdį ir finansavimą bei pritraukia geriausius talentus, kurie nori tapti misijų į Marsą dalimi.

Kaip jie panaudoja visus šiuos išteklius? Anot B. Anderso, jie ir toliau dirba prie populiariausių misijų, apie kurias kalbės daug žmonių.

Astronautų išsiuntimo į Marsą naujiena iš tikrųjų dominuoti viso pasaulio laikraščiuose ir portaluose – tačiau nepadidintų praktinių mokslo žinių. Anot B. Anderso, ties šiuo klausimu susikerta NASA ir visuomenės prioritetai.

Toks skepticizmas paverčia „Apollo 8“ misijos astronautą vienu iš geriausiai žinomų NASA, Elono Musko „SpaceX“ ir Jeffo Bezoso „Blue Origin“ kritikų. Visos šios kosmoso agentūros taikosi į Raudonąją planetą.

Štai mokslo komunikacijos ekspertas ir advokatas Billas Nye pernai prognozavo, kad niekas niekada nenorės apsigyventi Marse. Jis taip pat juokavo, kad kiekvienas galvojantis apie Marso teraformavimą greičiausiai vartoja narkotikus.

Tuo tarpu B. Anderso kolega ir kitas „Apollo 8“ komandos narys Frankas Bormanas su juo nesutinka. „Aš taip stipriai NASA nekritikuoju. Tvirtai tikiu, kad reikia tyrinėti savo Saulės sistemą ir manau, kad žmogus turi būti to dalis“, – teigia F. Bormanas.

Bet nors ir prieštarauja kritikams, jo nuomone, turi būti riba tarp tyrinėjimo ir apgyvendinimo.

„Manau, kad visas tas keliamas triukšmas, susijęs su misijomis į Marsą, yra nesąmonė. E. Musko ir J. Bezo mintys apie kolonijas Marse irgi yra nesąmonė“, – sako jis.

Parengta pagal sciencealert.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(18)
(11)
(7)

Komentarai (6)