Neįtikėtina bet faktas: kai tik Indonezija paskaičiavo, kiek naudos atneša viena gyva raja, iš karto uždraudė jų žvejybą  (7)

Indonezija neseniai tapo didžiausiu rajų rezervatu pasaulyje. Taip nutiko po to, kai vietinė valdžia buvo įtikinta, kad gyvos rajos yra vertos daugiau nei negyvos. Mat Indonezijoje rajos itin traukia turistus, todėl ekonominė nauda šaliai yra daugiau nei akivaizdi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2014 metais Indonezijos vyriausybė paskelbė, kad Indonezijos vandenyse, kurių plotas sudaro 5,8 milijono kvadratinių kilometrų, bus saugomos nuo žvejybos ir eksporto. Tiesa, tai nėra paprasta ir pareikalaus didžiulių vietinės valdžios pastangų, mat brakonieriai itin mėgsta šių žuvų medžioklę.

Šis sprendimas buvo priimtas išskirtinai dėl ekonominių motyvų. Anot atlikto tyrimo, kuris buvo publikuojamas žurnale „PloS One“, viena raja per savo gyvenimą atneša ekonominės naudos, kuri lygi 1 milijonui dolerių. Ši ekonominė nauda gaunama turistams mokant nemažas pinigų sumas už galimybę paplaukioti kartu su šiais įspūdingais sutvėrimais, kurie vandeniu sklendžia naudodamiesi savo plačiais pelekais, primenančiais sparnus, o jų plaukimas primena į sklendimą ore.

O negyva raja vertos viso labo nuo 40 iki 500 dolerių.

Patys žvejai yra mokomi ir šviečiami apie rajų ekonominę naudą – o verslininkai, kariuomenė, vandens policija bei savivaldos institucijos taip pat įtrauktos į šią iniciatyvą, kaip pagalbininkai.

Naujo įstatymo įgyvendinimui ir teritorijų saugojimui nuo brakonierių buvo paskirta 200 specialių policijos pareigūnų.

Žvejai tuo tarpu yra skatinami persikvalifikuoti ir gauti kitokios naudos iš rajų. Jau dabar kai kuriose Indonezijos salose – o ypač Balyje – žvejai savo laivus naudoja turistų nardymo pramogai ir gauna iš to nemažą naudą.

Skaičiuojama, kad vien Indonezijoje rajų turizmas kasmet atneša 15 milijonų dolerių vertės ekonominės naudos. O tai Indonezija paverčia antra didžiausia rajų turizmo industrija pasaulyje. Turint omenyje didžiulį salų ir rifų kiekį, tinkamai viską atliekant, Indonezija ateityje gali tapti rajų turizmo lydere.

Indonezijoje gyvena dviejų rūšių rajos. Abi šios rūšys yra medžiojamos dėl savo žiaunų, naudojamų medicinoje, o ypač – Kinijoje. Rajos taip pat dažnai pakliūna žvejams į tinklus, nors šie jų nemedžioja.

Dėl padidėjusios rajų paklausos, jų skaičius pastaraisiais metais krito itin stipriai.

Be Indonezijos, rajų medžioklė taip pat draudžiama Australijoje, Ekvadore, Europos Sąjungoje, Meksikoje, Naujoje Zelandijoje, Filipinuose, Guame, Mikronezijos Japo saloje, Šiaurės Marianų salose bei Havajuose ir Floridoje (JAV).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(34)
(4)
(30)

Komentarai (7)