Aptiktos netikėtos žvaigždės su geležiniu apsiaustu  ()

Žvaigždes supančios dujos dažnai yra šiek tiek daugiau praturtintos sunkiais cheminiais elementais, nei tipinė galaktikos tarpžvaigždinė medžiaga, mat jas papildo žvaigždžių vėjai. Visgi galaktikoje, kurioje sunkesnių už helį elementų, vadinamų metalais, vidutiniškai yra dešimt kartų mažiau, nei Saulėje, aptikti žvaigždes, gaubiamas beveik vien iš geležies sudarytų dulkių, yra netikėta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokia žvaigždžių grupė aptikta Paukščių Tako palydovinėje galaktikoje Didžiajame Magelano debesyje.

Šios žvaigždės yra milžinės, artėjančios prie savo gyvenimo pabaigos. Jų amžius siekia apie 100 milijonų metų. Stebėjimams jos pasirinktos todėl, kad jau anksčiau žinoma, kad jų spektrai atrodo gana keistai. Daugumos tokių žvaigždžių aplinkoje aptinkama daug silikatų, tačiau prie šių žvaigždžių jų nerasta.

Nauji stebėjimai parodė, kad spektrą galima paaiškinti kietų geležies dalelių kuriama sugertimi. Tai reiškia, kad šios žvaigždės prigamino neįprastai daug geležies, bet mažai magnio ir deguonies – elementų, kurie labai svarbūs silikatų formavimuisi.

Spėjama, kad žvaigždžių gelmėse, ties riba tarp branduolio ir išorinių sluoksnių, susidarė sąlygos labai sparčiai branduolinei sintezei, kuri iš branduolio kylančius atomų branduolius efektyviai paverčia anglimi.

Tolesnis šių ir panašių neįprastų žvaigždžių nagrinėjimas bus naudingas siekiant geriau suprasti žvaigždžių struktūros ir evoliucijos detales.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(15)
(2)
(13)

Komentarai ()