Stulbinantis interaktyvus žemėlapis parodo kas darysis su jūsų miestu 2080-aisiais  ()

Kai pasensime, mūsų gimtoji vieta bus visai kitokia. Tai – akivaizdi tiesa. Tačiau šiandienos žmonėms šių pokyčių bus neįmanoma ignoruoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paprastai klimato kaitą matuojame kylančios pasaulinės temperatūros atžvilgiu, tačiau mokslininkai teigia, kad yra ir kitoks matavimo būdas - „erdvinis poslinkis“.

Naujajame tyrime mokslininkai teigia, kad Šiaurės Amerikos miestai iki 2080-ųjų metų iš esmės pajudės 800 km nuo ten, kur jie dabar yra. Ir tą judėjimą nulems drastiški klimato pokyčiai.

800 km atstumas yra vidutinis rezultatas, pagrįstas 540-ies JAV ir Kanados miestų judėjimo projekcijomis. Daroma prielaida, kad anglies dioksido emisijos išliks toje pačioje trajektorijoje, kurioje dabar yra ir verslas darbuosis tais pačiais principais.

Šis miestų judėjimas nebus šuolis atsitiktine kryptimi. Beveik visais atvejais judėjimo kryptis yra į pietus ir bent jau Šiaurės Amerikos atveju tai reiškia, kad miestuose taps karščiau ir drėgniau.

Šie „klimato analogai“ – kuriuos galite patyrinėti interaktyviame žemėlapyje, prie kurio sukūrimo prisidėjo Matt’as Fitzpatrick’as iš Merilendo universiteto Aplinkosaugos mokslų centro – buvo sukurti taip, kad „užtikrintų patikimesnį, konkrečios vietos klimato kaitos vertinimą“.

Viskas atrodo, kaip iš mokslinės fantastikos, tačiau Vašingtono klimatas 2080-aisiais labiau primins drėgnosios ir pelkingosios Misisipės klimatą, o Niujorke jausis tarsi būtume šiauriniame Arkanzase.

Ir Hiustono klimatas bus panašesnis į šiuo metu esantį Meksikoje ir čia jau jokios sienos nuo to neapsaugos.

„Mes galime naudoti šią vertinimo techniką, kad ateities prognozes paverstume kažkuo, ką galime geriau suprasti ir įvertinti, atsižvelgdami į savo patirtį“, - sakė Fitzpatrick’as. „Tikiuosi, kad žmonės vis dar patiria tą „wow“ akimirką ir supras, kad šie pokyčiai įvyks vos per vieną žmonių kartą.“

Vis dėlto, atsižvelgiant į dabartinį anglies dioksido kiekį, daugelio miestų klimato transformacijų pokyčius yra sunku pilnai įvertinti. Tyrime mokslininkai nustatė, kad daugelyje Šiaurės Amerikos vietų šiandien dar nėra esamų „klimato analogų“. Mokslininkų prognozuojamas klimatas primena distopiją (blogą vietą) ir mes su tuo anksčiau dar nesusidūrėme.

„Daugelyje miestų radome esminių skirtumų tarp būsimo jų klimato ir geriausio dabartinio klimato analogo“, - teigė autoriai, pabrėždami, kad „iki 2080-ųjų daugelis miestų gali patirti naujus klimato pokyčius, kuriems dabartinėje studijoje nėra atitikmens.“

Iš esmės, tai reiškia, kad jei situacija nesikeis ir nebus imtasi esminių pokyčių, Šiaurės Amerikos miestai, nori to ar nenori, taps gerokai karštesni, nei kad yra dabar. Ir galima tik įsivaizduoti kas dėsis pietiniuose miestuose bei regionuose, kurie jau ir dabar patiria karščių bei sausrų bangas, sukeliančias derliaus žūtį, gėlo vandens trūkumą, ir iš to sekantį nepriteklių, žmonių nepasitenkinimą, socialinius neramumus ir tuos pačius augančius emigracijos mastus į Šiaurės Ameriką.

Plačiau su tyrimo rezultatais galite susipažinti moksliniame žurnale „Nature Communications“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(37)
(31)
(6)

Komentarai ()