Į Lietuvą atkeliavo medaus peptidai, kurie naikina bakterijas, grybelius, virusus, o atsiliepimai rodo, kad gali gydyti net ir vėžį: tai, ką Izraelis dar tik kuria, Gruzija naudoja jau 60 metų  (2)

Pastaruoju metu vis daugiau kalbama apie įvairių peptidų naudojimą vėžio gydymui ir profilaktikai. Mokslininkai Izraelyje ir kitose pasaulio šalyse aktyviai tiria ir sintetina peptidus, padedančius žmogaus imuninei sistemai atpažinti ir sunaikinti vėžines ląsteles. Bet ar žinojote, kad taip veikiantis preparatas su medaus peptidais Gruzijoje buvo išrastas dar praeito amžiaus viduryje?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Praeito amžiaus viduryje Gruzijoje Benediktas Maglakelidze išrado sveikatai itin naudingą preparatą vėliau pavadintą „Camelyn“. Medaus peptidais paremtas medikamentas iš karto sudomino vietos mokslininkus ir 1950 metais K. Eristavio Eksperimentinės ir klinikinės chirurgijos institute Tbilisyje prasidėjo išsamūs „Camelyn“ tyrimai. Tiesa, preparatas šį pavadinimą įgavo tik 1965 metais, po to kai jo efektyvumas buvo įrodytas pakartotiniais moksliniais tyrimais su pelėmis ir žmonėmis. Dabar nuo to laiko praėjus daugiau nei pusei amžiaus „Camelyn“ yra platinamas ir Lietuvoje, o jo veiksmingumas stebina ne tik vartotojus, bet ir mokslininkus. Tačiau kas tai yra? Kokios veikliosios medžiagos „Camelyn“ preparatams suteikia jų išskirtines savybes?

Lietuvoje jau pusę metų siūlomas „Camelyn – M2“ maisto papildas, kurį platina „Silicio Biotechnologijų“ įmonė. „Camelyn“ grupės preparatai yra visiškai natūralūs, netoksiški ir hipoalergiški, nes yra sukurti unikalios rūšies medaus pagrindu. Visame pasaulyje užpatentuoto (PCT/GE2004/000004) proceso metu iš medaus yra išgaunami peptidai, kurie pastaruoju metu mokslinėje literatūroje yra gausiai aptarinėjami. Į „Camelyn“ preparatų sudėtį taip pat įeina aldehidai, amino rūgštys, furfurolas, skruzdžių rūgštis ir mikroelementai.

Peptidai – tai amino rūgčių monomerai, sujungti specifinėmis (amidinėmis) jungtimis. Nuo baltymų peptidai skiriasi tik tuo, kad yra mažesni. Mažas molekulės dydis leidžia peptidams laisviau judėti organizme, todėl jie yra labai naudingi medicinoje. Skirtingi peptidai turi skirtingas savybes ir gali atlikti įvairias funkcijas.

Štai „Camelyn“ sudėtyje esantys medaus peptidai, kaip nurodo preparato kūrėjai, gali naikinti virusus, grybelius bei bakterijas, taip pat stiprina imunitetą, aktyvina T limfocitus ir padeda atsigauti po ligų. Bet įdomiausia, kad šį preparatą išbandę žmonės pasakoja fantastiškas istorijas, kaip pagijo nuo vėžio ar kitų sunkiai pagydomų ligų. Visgi verta atsiminti, kad tai maisto papildas, o ne vaistas nuo vėžio, tačiau daugybė atsiliepimų rodo, kad tiesioginis poveikis tikrai yra ir ne tik nuo vėžio, bet ir nuo kitų itin sunkių ligų. Vienas tyrimas atskleidė, kad „Camelyn“ peptidai netgi trukdo ŽIV genomo integracijai į ląstelių DNR.

Kokiu būdu „Camelyn“ gali pagelbėti sergant vėžiu? Vėžinės ląstelės nėra koks svetimkūnis, todėl imuninė sistema jas sunkiai atpažįsta. Ląstelių dalijimosi procese atsiradusios klaidos sukelia mutacijas, todėl žmogaus organizme nuolat atsiranda potencialiai vėžinių ląstelių. „Camelyn“ peptidai prie jų prisijungia, taip padėdami imuninei sistemai anksti atpažinti vėžines ląsteles. Tuomet darbo imasi T limfocitai, kurie kenksmingas ląsteles sunaikina. Šiuo principu galima užkirsti kelią vėžiui arba gydyti jau prasidėjusią ligą. Būtent dėl šios priežasties pastaruoju metu apie tokius peptidus kalbama išties daug.

Peptidų naudojimas vėžio gydymui pastaruoju metu yra garsiai aptarinėjamas mokslinėje bendruomenėje bei žiniasklaidoje. Izraelio bendrovė „Accelerated Evolution Biotechnologies“ paskelbė, kad maždaug per metus baigs kurti ir rinkai pristatys itin efektyvius vaistus vėžio gydymui. „MuTaTo“ pavadinimą įgysiantis preparatas bus paremtas faginio iškyrimo metu susintetintais peptidais, kurie padeda organizmui atpažinti vėžines ląsteles ir su jomis kovoti. Šiuo metu „MuTaTo“ kūrėjai užsiima medikamento patentavimu, tačiau žada, kad jau po metų jis bus paruoštas naudojimui. Teigiama, kad peptidų pagrindu sukurti vaistai bus nebrangūs ir nesukels šalutinio poveikio. Nors projektas susilaukė ir kritikos, milijonai pasaulio sergančiųjų viliasi, kad preparatas bus veiksmingas.

Kuo iš tikro skirsis „MuTaTo“ nuo „Camelyn“, dabar pasakyti sunku – Izraelio mokslininkai tik kuria savo preparatą ir visų detalių nepasakoja, jau nekalbant apie klinikinius tyrimus. Tačiau iš to, kas yra paskelbta, galima spėti, kad esminis skirtumas tarp „MuTaTo“ ir „Camelyn“ peptidų yra jų išgavimo būdas. „Camelyn“ preparatų sudėtyje esantys peptidai yra imami iš tam tikros rūšies medaus, o „MuTaTo“ – sintetinami laboratorijoje. „Camelyn“ peptidai tiriami jau kelis dešimtmečius ir rezultatai yra labai artimi tam, ką žada Izraelio mokslininkai. Tiesa, taip pat labai svarbu suvokti, kad „Camelyn – M2“, nors jame ir yra tų peptidų, yra maisto papildas – šiam preparatui nereikia gydytojo recepto, tačiau jis negali pakeisti paskirto gydymo.

„Camelyn“ preparatų tyrimai ir klinikiniai bandymai atliekami jau ne vienerius metus. Pavyzdžiui, 2012 metais Gruzijoje publikuotas tyrimas, kuriame aprašyti 155 vėžio pacientų atvejai. „Camelyn“ peptidai padėjo daugumai į tyrimus įtrauktų pacientų – sumažino auglius, o kai kuriais atvejais padėjo ir visiškai pasveikti.  Visgi tarptautinių tyrimų dar nėra daug, nemažai gydytojų iš vis yra skeptiški tokiems produktams, tačiau jau atsiranda istorijų ir Lietuvoje, kaip šis produktas padėjo ne vienam pacientui. Ar tai sutapimai, ar visgi peptidų poveikis – teks nuspręsti kiekvienam asmeniškai.

2018 metais Ukrainos mokslininkai publikavo klinikinių „Camelyn“ bandymų rezultatus, siekdami išsiaiškinti preparatų veiksmingumą pooperaciniame krūties vėžio gydyme. Bandymuose dalyvavo 76 pacientės, kurios buvo suskirstytos į dvi grupes – vienos grupės narėms buvo skirtas „Camelyn“ preparatas, o kita grupė buvo kontrolinė Po 24 mėnesių mokslininkai padarė išvadą, kad išgyvenimo ir pasveikimo rodikliai „Camelyn“  grupėje buvo gerokai aukštesni nei kontrolinėje grupėje. Mokslininkai teigė, kad „Camelyn“ suaktyvino imuninės sistemos reakciją į vėžines ląsteles.

Ir nors medaus peptidai panašu, kad yra naudingi vėžio gydymui, visgi, tai nėra specializuoti vaistai nuo vėžio, tad įprasto gydymo jie nepakeis. Tuo labiau, kad pagrindinė „Camelyn – M2“ užduotis - naikinti bakterijas, grybelius ir virusus, stiprinti ir aktyvinti imunitetą.  Susidomėjus, jį galima išbandyti ir Lietuvoje - Lietuvoje maisto papildą „Camelyn – M2“ platina UAB „Silicio Biotechnologijos“. Vaistines, kuriose galima įsigyti šį preparatą, galite surasti čia.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(64)
(47)
(17)

Komentarai (2)