Tirpstantis Grenlandijos ledas gali atskleisti slaptą projektą, kurį amerikiečiai vykdė Šaltojo karo metu  ()

Jungtinės Amerikos Valstijos garsėja savo slaptais projektais ir misijomis, tačiau viena įspūdingiausių ir ambicingiausių buvo „Project Iceworm“, dar kitaip žinoma kaip „Camp Century“ – slaptas projektas, kurį amerikiečiai vykdė Šaltojo karo metu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios misijos tikslas buvo įrengti slaptą branduolinių raketų paleidimo bazę po Danijai priklausančios Grenlandijos salos ledynais. Bazę sudarė tunelių labirintas ir specialios laboratorijos, kurioms energiją tiekė branduolinis reaktorius.

Bazė veikė 8 metus, o 1967 metais ji buvo apleista dėl inžinerinių problemų ir kilusio politinio skandalo, kurio metu buvo aiškinamasi, ar tikrai Danija apie šį projektą žinojo ir suteikė JAV pilną leidimą jį vykdyti.

Pasibaigus Šaltajam karui, bazė buvo pamiršta – tačiau tuo pačiu buvo tikimasi, kad ji taip ir liks paslėpta po ledo ir sniego paklode. Žinoma, niekas neįvertino klimato kaitos pavojaus – ir panašu, kad ilgainiui jis atskleis tai, ką JAV taip stipriai bandė paslėpti.

2016 metais atliktame tyrime mokslininkai panaudojo simuliacijas, kad parodytų kaip ledas virš „Camp Century“ gali nutirpti iki 2090 metų. Tai ne tik atskleistų slaptą amerikiečių karinę bazę, bet į aplinką paleistų ir nemažai pavojingų cheminių bei radioaktyvių medžiagų. Jos galėtų užteršti vandenį ir sukelti nemažai problemų ne tik saloje gyvenantiems žmonėms, bet ir visai salos ekosistemai.

Kita tyrime, publikuotame „Global Environmental Politics“ žurnale, mokslininkai pažvelgė giliau į visą „Camp Century“ situaciją ir paminėjo, kad tirpstantis ledas galėtų atnaujinti seną, bet neužmirštą geopolitinį konfliktą tarp JAV ir Danijos. Nors danai sutiko, kad amerikiečiai statytų karinę Tulės oro bazę Grenlandijos šiaurės vakaruose, niekada nebuvo kalbama apie branduolinių raketų paleidimo bazę, kurios Danija savo teritorijoje nenorėjo.

Be to, jei ledynai nutirptų taip, kaip išpranašavo mokslininkai, kas būtų atsakingas už chemikalų valymą ir radioaktyvias medžiagas, patekusias į aplinką?

Žinoma, tyrime rašoma, kad „Camp Century“ nėra vienintelė tokia problema. Klimato kaita galėtų sukelti daugybę nenumatytų konfliktų tarptautinėje politikoje – ypač jei kalbos pakrypsta į slaptas karines bazes šalių teritorijose.

„Klimato kaita gali sukelti daugybę problemų. Viena iš jų yra pavojingos medžiagos patenkančios į aplinką dėl silpnos karinės bazės infrastruktūros. Bet kokie šių medžiagų išvalymo kaštai ar kompensacijos dėl aplinkos taršos sukelia problemų teritoriją valdančiai šaliai – šaliai, kuri tą bazę įkūrė arba abejoms pusėms“, – teigia pagrindinis tyrimo autorius Jeffas Colganas.

„Į šią problemą turime reaguoti kuo greičiau – nes vėliau reikės tik dar daugiau pastangų norint ją išspręsti“, – pridėjo jis.

Parengta pagal „IFL Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(6)
(9)

Komentarai ()