Bilas Gatesas užsibrėžė tikslą pakeisti visą JAV energetikos sektorių ir taip gelbėti pasaulį, tačiau tai ne atsinaujinanti energetika - jo manymu yra kur kas geresnė alternatyva  (17)

Tarp naujametinių pažadų atsidūrė įsipareigojimas lankytis sporto salėje? „Microsoft“ įkūrėjas Bilas Gatesas irgi sau šiais metais pasižadėjo – tik jis nusprendė pakeisti visos šalies energetikos politiką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Milijardierius ir filantropas Bilas Gatesas paviešino savo naujausią laišką, kuriame išsamiai aprašė tai, ką jis sužinojo ir išmoko per praėjusius metus ir ką viliasi įgyvendinti 2019-aisiais.

Vienas iš jo tikslų šiems metams yra įtikinti JAV lyderius „grįžti prie pažangios branduolinės energijos“, kuri galėtų tapti efektyviu aplinkosauginių problemų sprendimo būdu ir prisidėtų prie šviesesnės – visomis prasmėmis – ateities.

Branduolinė energija gaminama skaidant atomo branduolį (dalijimo būdu) arba suliejant dviejų atomų branduolius (sintezės būdu). Ir tradiciniai, branduolių dalijimo reaktoriai šiuo metu patenkina 20 % JAV energijos poreikio. Tačiau nors tokiu energijos gamybos būdu ir nesukuriamos šiltnamio reiškinį sukeliančios dujos, tokia technologija dar tikrai nėra ideali.

JAV daugelį savo branduolinių reaktorių pastatė prieš daugiau kaip 30 metų ir jiems reikia urano, kuris nėra lengviausiai prieinama žaliava. Taip pat ir pats energijos gamybos procesas nėra visai idealus – atsiranda nepageidaujami šalutiniai produktai, o kai kurie iš jų yra ir radioaktyvūs.

Mokslininkams vis dar reikia rasti sprendimus, kaip sukurti stabilią branduolių sintezę. Džiugu, kad šioje srityje jau matomas ženklus progresas. Tad jei, arba viliantis, kad kada nors pagaliau ir pavyks pilnai įvaldyti branduolių sintezę, turėsime praktiškai neribotą švarios energijos šaltinį, kurį galėsime sukurti panaudoję vandenilį. Pastarasis yra lengviau prieinamas nei plutonis, o ir vienintelis šalutinis produktas yra nedidelis inertinių helio dujų kiekis, kurios nedaro žalos atmosferai.

Pasak Gateso, „branduolinė energija idealiai tinka kovoti su klimato kaita, nes tai yra vienintelis, didelį energijos kiekį ir jokių anglies dioksido emisijų negeneruojantis energijos šaltinis, kuris veikia 24 valandas per parą.“

Tačiau JAV per pastaruosius dešimtmečius apleido branduolinės energijos tyrimus. Norėdama atgauti savo, kaip pasaulinės branduolinės energijos lyderės vaidmenį, ji turi „prisiimti naujus finansinius įsipareigojimus, atnaujinti teisinius reglamentavimus ir parodyti investuotojams, kad tai yra rimta“, - rašė Gatesas.

Bilas Gatesas mano, kad toks įsipareigojimas leistų JAV įveikti esamų branduolinės energijos technologijų apribojimus tokiu būdu, kuris galėtų reikšmingai prisidėti prie aplinkos kokybės gerinimo.

„Jungtinės Amerikos Valstijos turi unikalią progą pasiekti šiuos tikslus, kadangi turi pasaulinio lygio mokslininkus, verslininkus ir investicinį kapitalą“, - rašė Gatesas, pridūręs, kad „pasaulis turi dirbti ir prie daugelio kitų sprendimų, siekiant sustabdyti klimato kaitą. Pažangi branduolinė energija yra vienas [iš tų būdų] ir aš tikiuosi įtikinti JAV lyderius prisijungti prie šio žaidimo.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(87)
(11)
(76)

Komentarai (17)