Su branduoline energetika viskas baigta? Prancūzija radikaliai keičia energetikos strategiją ir jau skelbia, kad tai leis sutaupyti beveik 40 mlrd. eurų  (3)

Prancūzijos valdžia paskelbė planą, kuriame numatyta, kad 95 proc. šalies energijos poreikio patenkins atsinaujinantys energijos šaltiniai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, visą tai nenutiks staiga. Skelbiama, kad 2060-aisiais metais 95 proc. šalies energijos poreikio patenkins atsinaujinantys energijos šaltiniai – saulė ir vėjas.

Skaičiuojama, kad pasirinkusi tokią energetikos kryptį, šalis iš viso sutaupys 44,5 mlrd. JAV dolerių arba beveik 40 mlrd. eurų. Tokia suma atsiranda palyginus kiek kainuotų išlaikyti bei modernizuoti dabartinę šalies energetikos sistemą su perėjimu prie atsinaujinančių energijos šaltinių.

Kaip skelbiama Prancūzijos aplinkos apsaugos agentūros ataskaitoje, norėdama pasiekti šį tikslą, vyriausybė turės atšaukti planus dėl 15-os naujų branduolinių jėgainių statybų ir per keletą artimiausių dešimtmečių savo turimus branduolinius reaktorius pakeisti į atsinaujinančių energijos šaltinių infrastruktūrą.

Ataskaitoje gana išsamiai išdėstyta, kaip Prancūzija gali palaipsniui uždaryti atomines elektrines ir pereiti prie atsinaujinančių energijos šaltinių energetikos. Visgi, toks perėjimas kainuos.

Ataskaitoje teigiama, kad norint per ateinančius 42 metus įrengti naujas vėjo ir saulės jėgaines, kurios pakeistų atomines elektrines ir leistų 95 proc. šalies energijos poreikio patenkinti iš atsinaujinančių energijos šaltinių, vyriausybei reikės surasti 1,28 trilijonus eurų. Tai milžiniška suma, tačiau skaičiuojama, kad ji yra vis tiek mažesnė nei reikėtų sumokėti už senstančių branduolinių elektrinių reaktorių keitimą modernesniais.

Akylesnis skaitytojas galėtų sakyti, kad 2060-ieji yra gana toli, juolab, kad ir tarptautinėje „IPCC“ ataskaitoje teigiama, kad neatidėliotinų veiksmų dėl klimato kaitos stabdymo reikia imtis dar iki 2030-ųjų metų. Tais metais, pagal naująjį Prancūzijos vyriausybės planą, apie 40 proc. šalies energijos bus gaunama iš atsinaujinančių energijos šaltinių.

Tačiau bendrai toks Prancūzijos apsisprendimas yra išties geras, juolab, kad ir branduolinė energetika nedaro tokios neigiamos įtakos klimato kaitai, kaip deginama anglis ar naftos produktai. O dabar kai ir ES skelbia turintį planą, kaip 2050-aisiais tapti „klimatui neutralia“, toks Prancūzijos žingsnis atrodo visiškai racionalus ir apgalvotas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(32)
(5)
(27)

Komentarai (3)