NASA publikavo paskutinius vaizdus, kuriuos prieš amžiams užmerkdamas akis pamatė zondas „Opportunity“  ()

JAV kosmoso agentūra NASA neseniai publikavo paskutinių marsaeigio „Opportunity“ užfiksuotų nuotraukų rinkinį – kai kurios jų padarytos prieš pat smėlio audrą, kurios veteranas marsaeigis neišgyveno, rašo „Live Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Audra Marse prasidėjo 2018 metų gegužę ir netrukus ji apgaubė „Opportunity“. Kadangi vien Saulės energiją naudojantis aparatas negavo pakankamai šviesos akumuliatoriams įkrauti, birželio 10 dieną jis liovėsi veikęs. NASAdar ilgą laiką stengėsi susisiekti su savo zondu, tačiau praėjusį mėnesį pripažino pralaimėjimą ir atsisveikino su aparatu, kuris Marse veikė gerokai ilgiau, nei kad buvo tikėtasi.

Praėjusį pavasarį aptemus dangui „Opportunity“ savo panoramine kamera dar ne kartą nufotografavo savo aplinką – Perseverance slėnį, esantį 22 km skersmens Endeavour krateryje.

Misijos mokslininkai sugebėjo į vieną nuotrauką susegti paskutinius 354 „Opportunity“ kadrus, užfiksuotus gegužės 13 – birželio 10 dienomis – joje matoma žavinga paskutinės marsaeigio poilsio vietos panorama.

„Paskutinio ji panorama įkūnija tai, dėl ko „Opportunity“ buvo tokia įsimintina tyrimų ir atradimų misija“, - sakė „Opportunity“ projekto vadovas Johnas Callasas, dirbantis NASA reaktyvinių variklių laboratorijoje.

„Į dešinę nuo centro galite pamatyti tolumoje kylantį Endeavor kraterio pakraštį. Kiek kairiau – marsaeigio pėdsakai pradeda leistis nuo horizonto ir vingiuoja iki geologinių darinių, kuriuos mokslininkai norėjo panagrinėti iš arčiau. O tolimame dešiniajame ir kairiajame kraštuose matomas Perseverance slėnio ir Endeavour kraterio dugnas – nepaliestas ir neištirtas, laukiantis ateities tyrinėtojų apsilankymo“, - sakė NASA atstovas.

Keletas panoramos kadrų yra nespalvoti, nes dulkių audra praūžė priešais „Opportunity“ nesuspėjus panaudoti visų kameros spalvinių filtrų. Panorama yra milžiniška, jos gerokai išdidintą vaizdą galima pasinagrinėti oficialiame marsaeigio interneto puslapyje.

Kartu NASA publikavo ir pačius paskutinius „Opportunity“ užfiksuotus kardus – du neryškius, mažos raiškos juodai baltus birželio 10 dienos vaizdus, kuriuose galima įžiūrėti mažutį, neryškų Saulės siluetą dulkių užtemdytame danguje.

Maždaug trimis minutėmis anksčiau „Opportunity“ kamera užfiksavo dangaus vaizdą – tai yra dr triuškmingesnė nuotrauka už paskutiniąsias. Bet šis kadras į Žemę buvo nusiųstas vėliau nei du paskutiniejiužfiksuoti kadrai. Kaip galima matyti iš juodos juostos šio kadro apačioje, „Opportunity“ gyvybę užgęso nesuspėjus užbaigti nuotraukos siuntimo (ir iki atsiunčiant dviejų paskutiniųjų nuotraukų pilnos apimties versijas).

„Opportunity“ su zondu-dvyniu „Spirit“ kelių savaičių skirtumu ant Marso paviršiaus nusileido 2004 metų sausį. Buvo planuojama, kad šie du zondai kartu vykdys 90 dienų trukmės skysto vandens požymių paieškos misiją. Tokių pėdsakų surasta daugybė – dėl to mokslininkai galėjo patvirtinti, kad labai seniai Marsas buvo gerokai drėgnesnė ir potencialiai gyvenama planeta.

Ir „Spirit“, ir „Opportunity“ darbas Marse truko kur kas ilgiau nei buvo planuojama. „Spirit“ liovėsi veikęs 2011 metais, o „Opportunity“ iki pat dulkių audros veikė be priekaištų. Joks aparatas – valdomas žmogaus ar autonominis – ant kito kosminio kūno paviršiaus nėra nuvažiavęs toliau už „Opportunity“, kurio odometras visiems laikams užstrigo ties 45,16 km riba.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(38)
(3)
(35)

Komentarai ()