Šiame mieste atrodo, kad dvejinasi akyse: net mokslininkai negali paaiškinti, kodėl tai vyksta, bet vietiniai turi savo versiją  ()

Apsilankius Nigerijos Igbo Oros mieste, prašalaitis gali pamanyti, kad jam dvejinasi akyse. 92 tūkstančius gyventojų turintis miestas tituluojamas pasaulio dvynių sostine.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai iki šiol negali paaiškinti, kodėl būtent šioje vietoje gimsta neįprastai daug dvynių. Vietiniai gyventojai tikina, kad viso to priežastis – čia pat užaugintos daržovės.

Priežastis – speciali mityba?

Dvyniai brolis ir sesuo verkia prausiami plastikiniame dubenyje. Mažyliai dvyniai gimė nedideliame Nigerijos mieste Igbo Oroje, kuris tituluojamas pasaulio dvynių sostine.

Genetikai skelbia, kad tarp tūkstančio naujagimių Igbo Oroje gimsta vidutiniškai 50 dvynių porų.

Mokslininkams vis dar nepavyksta išaiškinti, kodėl būtent šiame mieste identiškų dvynių gimstamumas yra toks dažnas. Čia gyvenančios moterys tikina, kad visa tai dėl specialios jų mitybos.

„Mes turime tiek daug dvynių, nes valgome okros lapus. Jei suvalgysite čia užaugintos okros lapus, jums gims dvyniai, net jei ir nesate Igbo Oros gyventojai“, – neabejojo vietos gyventoja Kehind Oyedepo.

Okra Afrikoje yra įprastas augalas, ypač dažnai naudojamas tradiciniuose patiekaluose. Kiti dvynių sostinės gyventojai mano, kad paslaptis slypi saldžiojoje bulvėje.

Ginekologas įžvelgė kitą galimą priežastį

Mokslininkai sutinka - šioje daržovėje yra medžiagų, skatinančių kiaušialąsčių dauginimąsi. Tačiau atmeta versiją, kad vien dėl šios daržovės vartojimo, regione gimsta neįprastai daug dvynių.

„Kitose pasaulio vietose tos pačios rūšies bulvės yra auginamos ir vartojamas, tačiau ten dvynių gimstamumas nėra toks didelis.

Mano manymu, tikėtina viso to priežastis yra paveldimumas. Bėgant laikui, sąlyginai nedidelė bendruomenė susigiminiavo ir dabar panašūs genai susikoncentravo“, – savo versiją pateikė ginekologas Ekujumi Olarenwaju.

Nei specialios mitybos, nei kraujomaišos prielaidos kol kas nėra įrodytos. Igbo Oros gyventojai neskuba fenomenui ieškoti moksliškai pagrįsto atsakymo ir tikina, susilaukti dvynių reiškia būti palaimintam.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Lina Lapatinskaitė
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()