Kas tai yra kosmoso orų prognozė ir kodėl ji tokia svarbi?  ()

Kosmoso orai – Saulės vėjas, geomagnetinės audros ir panašūs reiškiniai – yra labai svarbūs mūsų palydovams, o netolimoje ateityje taps labai reikšmingi ir astronautų sveikatai bei gyvybei.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Palydovuose yra daug sudėtingų elektroninių prietaisų, kuriuos lengvai sugadinti gali vos keli energingi elektronai, kurių Žemės magnetosferoje yra pilna. Problemos sprendimą apsunkina tai, kad magnetosferos konfigūracija ir elektronų koncentracija erdvėje nuolatos kinta.

Dabar pristatytas naujas modelis, kuris turėtų duoti tikslias bent 24 valandų trukmės prognozes apie didelės energijos elektronų pasiskirstymą Van Aleno žieduose – magnetosferos dalyje 13-48 tūkstančių kilometrų atstumu nuo Žemės paviršiaus. Šie žiedai apima geostacionarią orbitą, kurioje skrieja dauguma ryšių palydovų. Svarbu, kad modelis veikia net ir Saulės audrų metu, kai pokyčiai yra labai spartūs ir dideli. Pagrindinė modelio įtraukiama naujovė – elektronų ir magnetinių bangų sąveika, matematiškai aprašyta tik prieš keletą metų.

Modelio patikrinimas parodė, kad gauti rezultatai gerai atitinka ilgalaikių stebėjimų duomenis, tad galima pagrįstai teigti, jog modelis yra naudingas įrankis kosmoso orams prognozuoti. Tikslesnės prognozės leis operatyviai reaguoti į kosmoso orų pokyčius ir padės išvengti palydovų gedimų.

Tyrimo rezultatai publikuojami Space Weather.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(3)
(1)
(2)

Komentarai ()