Kodėl investicinio aukso luitų nugarėlės kartais žėri įvairiomis spalvomis? (Video)  (4)

Kartais pakėlę mažesnio investicinio aukso gabalėlį, nugarinėje jo pusėje pamatysite įvairiaspalvį raštą. Tikriausiai lengvai suprasite, kam jis skirtas. Tačiau juk auksas yra vienspalvis, o įvairūs priedai būtų tik svorį didinančios priemaišos. Tai kas ten iš tiesų žėri?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai - Kinegrama - „OVD Kinegram“ korporacijos technologija, naudojama aukso luitams ženklinti. Tai yra saugumo įtaisas, skirtas įrodyti aukso tikrumą ir ant luito pažymėtos informacijos autentiškumą. Kitaip tariant, Kinegrama leidžia pirkėjui įsitikinti, kad auksas yra tikras.

Investicinio aukso žymėjimo problema iš tiesų yra pakankamai rimta. Žinoma, geriausia savo auksą pirkti iš patikimų šaltinių. Jei auksas perkamas iš žmogaus, reikėtų pasikonsultuoti su specialistais, kad šie patikrintų aukso grynumą. Tai yra paprasti, bet labai svarbūs žingsniai, tačiau kartais jie yra neprieinami. Taigi, aukso luitai yra žymimi.

Tradiciškai auksas buvo žymimas įvairiais įspaudais su serijos numeriais, luito gamintojo ženklu ir kita informacija. Tačiau šiuos ženklus yra pakankamai lengva suklastoti. Į auksą negalima įterpti vandens ženklų, mikroschemų ar kitų prietaisų, nes jie tampa priemaišomis, keičiančiomis aukso luito svorį. Išeitis - Kinegrama.

Kaip jau supratote, Kinegrama yra įspaudas, o ne iš kitos medžiagos pagamintas lipdukas ar kažkas panašaus. Tai - mažyčiai grioveliai, kurie skirtingai atspindi šviesą, kurdami įvairių spalvų efektą. Fizikoje šis fenomenas yra žinomas kaip optinė difrakcija. Tai galima pastebėti ir gamtoje - kai matote skirtingomis spalvomis žėrintį voratinklį, jis taip pat iš tiesų nėra spalvotas. Taigi, Kinegrama aukso luitui neprideda nei papildomo svorio, nei priemaišų.

Šveicarijos bankų sąjunga Kinegramas naudoja nuo 1993 metų. Kinegramomis žymimi mažesni aukso luitai. Įdomu tai, kad tai daroma ne tik dėl saugumo, bet ir dėl grožio. Kai kurie investuotojai specialiai ieško luitų su Kinegramomis būtent dėl to, kaip jos atrodo. Kinegramoms sukurti reikalinga speciali įranga, kuri, žinoma, yra laikoma paslaptyje. Bet kuriuo atveju, tai yra pakankamai sudėtingos technologijos, neįkandamos padirbinėtojams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(32)
(0)
(32)

Komentarai (4)