Archeologai nustatė 7 vietas, kuriose tikrai galėjo lankytis Jėzus Kristus (Video)  ()

Evangelijose teigiama, kad Jėzus Kristus lankėsi daugelyje šiuolaikinio Izraelio, Palestinos, Egipto ir Libano vietų. Bet kaip mes galime žinoti, kurie iš šių pasakojimų yra tiesa, o kurie – ne? Norėdami tai išsiaiškinti, archeologai atliko kasinėjimus įvairiose religinėse vietovėse. Jų atradimai suteikia daug naudingos informacijos apie tai, kaip šios vietos atrodė senovėje – ir ar Jėzus iš tikrųjų jas galėjo aplankyti. Šiame straipsnyje pateikiame jums įdomiausias istorines vietoves, kuriose kažkada galėjo lankytis Jėzus Kristus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šventyklos kalnas

Jėzaus Kristaus laikais Šventyklos kalnas buvo vieta, kurioje stovėjo Jeruzalės šventykla – švenčiausia vieta judaizme. Remiantis Evangelija pagal Matą, Jėzus Kristus labai supyko pamatęs žmones, kurie šioje vietoje užsiėmė pinigų keitimu. Jis pareiškė, kad jie šventovę bando paversti plėšikų landyne.

70-aisiais metais per žydų sukilimą prieš Romos imperiją romėnai šią šventyklą sunaikino – šiandien yra išlikusi tik vakarinė šventyklos siena.

Dabar Šventyklos kalnas yra šventa vieta tiek žydams, tiek musulmonams. Dėl religinių įsitikinimų ir konfliktų šioje vietoje buvo atlikta pakankamai nedaug archeologinių kasinėjimų. Nepaisant to, kasinėjimai atlikti aplinkinėse vietovėse atskleidė nemažai įdomių artefaktų – tokių kaip 3000 metų senumo molinis indas su užrašu.

Nazaretas

Evangelijoje rašoma, kad nors Jėzus Kristus gimė Betliejuje, o didelę dalį savo vaikystės jis praleido Nazarete. Pakankamai neseniai atlikti archeologiniai kasinėjimai šioje vietoje, parodė, kad pirmajame mūsų eros amžiuje Nazarete gyveno daug žydų, kurie atmetė romėnų kultūrą.

Archeologai taip pat išsiaiškino, kad po Jėzaus mirties praėjus maždaug šimtmečiui, žmonės ėmė garbinti namą, kuriame Jėzus galimai užaugo. Bizantijos imperijos lyderiai vėliau šį namą dekoravo mozaikomis ir norėdami jį išsaugoti – virš jo pastatė bažnyčią.

Daiktų, rastų name, analizė parodė, kad jie iš tiesų buvo naudojami pirmajame mūsų eros amžiuje – tuo metu kai Jėzus Kristus buvo galimai gyvas. Kadangi archeologai Nazarete rado dar du namus iš to paties amžiaus, jie negali tiksliai nurodyti ar tas namas, kurį taip garbina žmonės, iš tiesų yra namas, kuriame užaugo Jėzus Kristus.

Galilėjos ežeras

Evangelijose gan dažnai minimas Galilėjos ežeras, dar vadinamas Kinareto arba Tiberiados ežeru. Viena populiariausių istorijų, kuriose Jėzus tariamai vaikščiojo ant vandens, nutiko būtent šiame ežere – be to, kai kurie jo mokiniai čia dirbo žvejais. Žinoma, įrodymų, kad šios istorijos yra tikros – nėra.

Nepaisant to, archeologams pavyko rasti įvairių artefaktų pačiame ežere ir aplink jį. Štai ežero dugne stovi didžiulė akmeninė struktūra, sverianti 60 000 tonų ir pastatyta prieš 4000 metų. Ji yra kūgio formos, pastatyta iš bazalto akmenų ir riedulių, kurie žymi kitas laidojimo vietas.

1986 metais prie Galilėjos ežero buvo rasta ir 2000 metų senumo žvejų valtis. Ji – 8,2 m ilgio ir 2,3 m pločio, greičiausiai plukdė 5 žvejus. Valtis yra pagaminta iš kedro lentų, sukaltų ant ąžuolinio rėmo. Šis atradimas mokslininkams suteikė daugiau informacijos apie žvejybą Jėzaus Kristaus laikais.

Betliejus

Evangelijose rašoma, kad Jėzus Kristus gimė Betliejuje, maždaug 1 m.e. metais – būtent su tuo kiekvienam žmogui šis miestas ir asocijuojasi. Čia atlikti archeologiniai kasinėjimai parodė, kad žmonės Betliejuje gyveno jau tūkstančius metų, o atrasto nekropolio kapai siekia net ir 4000 metų.

Deja, bet artefaktų vagys, įsilauždami į skirtingus kapus Betliejuje, sunaikino nemažai archeologinių radimviečių. Vagys čia siaučia dėl keleto faktorių: visų pirma, dėl blogų ekonominių sąlygų, artefaktų muziejuose stokos ir kolekcionierių poreikio turėti kokį nors retą artefaktą ir Izraelio-Palestinos konflikto. Tyrime, publikuotame „Mediterranean Archeology“ žurnale, buvo net pranešama, kad kai kurie vagys bando užsiimti „dvasių užvaldymais“ – kad rastų brangių, auksinių artefaktų.

Jerichas

Evangelijose yra pasakojama dar viena populiari istorija, kurią tikriausiai žino visi – kaip Jėzus Kristus nukeliavo į Jericho miestą ir čia grąžino vienam aklam vyrui regėjimą. Tada didelės žmonių minios ėmė sekti jį per miestą. Jėzus Kristus viešėdamas šiame mieste apsistojo mokesčių rinkėjo Zachiejaus namuose. Šis vyras taip norėjo pamatyti Jėzų, kad net užlipo į medį norėdamas išvengti visos minios.

Archeologiniai kasinėjimai parodė, kad Jeriche, dar kitaip buvo žinoma kaip Tell es-Sultan, žmonės gyvena jau beveik 10 000 metų – ir tai daro šį miestą vieną iš seniausių visame pasaulyje. Jerichas keletą kartų buvo sunaikintas – tačiau atsitiesė ir jame vėl apsigyveno žmonės.

Karalius Erodas I Didysis, kuris valdė Judėją su Romos pagalba, prie Jericho pasistatė trejus rūmus, kuriuose gyvendavo žiemą. Archeologiniai kasinėjimai rodo, kad rūmuose po Erodo mirties daugiau niekas negyveno.

Kafarnaumas

Evangelijose rašoma, kad Jėzus Kristus kurį laiką buvo apsistojęs Kafarnaumo mieste, esančiame netoli Galilėjos ežero. Rašoma, kad Jėzus čia padarė stebuklą – išgydė visiškai suparalyžiuotą romėnų karo vado tarną.

Jėzus Kristus tariamai praleido šiek tiek laiko ir mokydamas Kafarnaumo sinagogoje. Archeologai šį miestą atrado ir atkasė sinagogą jau prieš keletą amžių – o tai parodė, kad sinagoga senovėje buvo perstatyta. Didelė dalis jos buvo pastatyta jau po Jėzaus mirties, tačiau po šiomis liekanomis buvo ir senesni sinagogos pamatai iš tų laikų, kai galėjo gyventi gyveno Jėzus Kristus.

Archeologai Kafarnaume taip pat atrado 2000 metų senumo namus, kurie yra iš galimų Jėzaus Kristaus laikų. Vienas namas tariamai priklausė Jėzaus mokiniui Petrui. Evangelijoje pagal Matą rašoma, kad Jėzus aplankė savo mokinio namus ir pagydė sergančią jo pamotę.

Betzatos maudyklė

Evangelijoje pagal Joną rašoma, kad kai Jėzus buvo Jeruzalėje, jis aplankė Betzatos maudyklę. Žmonės tikėjo, kad šis baseinas turi stebuklingų galių. Evangelijose rašoma, kad Jėzus čia sutiko neįgalų vyrą, kuriam pasakė: „Stokis ir eik“.

Archeologai šiose vietovėse atrado du baseinus. Penktajame amžiuje virš jų buvo pastatyta bažnyčia. Tačiau mokslininkai tiksliai nežino, ar Jėzaus Kristaus laikais šie baseinai tikrai buvo naudojami, ir ar bent vienas iš jų tikrai yra tas baseinas, apie kurį pasakojama Evangelijose.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(3)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: