Žydų sėkmės paslaptys: ko galime pasimokyti? (Video)  (7)

Izraelis daugelio vadinamas ekonominiu fenomenu – nedidelė šalis, nedraugiški kaimynai ir, nepaisant to, didžiulis bendrasis vidaus produktas (BVP). Lietuviams iš žydų tikrai yra ko pasimokyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kodėl Izraelis tik 68 metus gyvuojanti valstybė, nuo pat įkūrimo visuomet pasirengusi karui, beveik be jokių gamtinių išteklių – įkuria daugiau aukštųjų technologijų įmonių, nei kitos didelės ir stabilios valstybės? Kur šio fenomeno paslaptis?“, – Lietuvos verslo konfederacijos organizuotame „Eksportuotojų forume“ klausė verslininkas, buvęs Lietuvos žydų bendruomenės vykdomasis direktorius Simonas Gurevičius.

S.Gurevičius teigė nuolat sulaukiantis prašymų papasakoti apie tai, kokia yra Izraelio sėkmės priežastis. „Ar žinote, kad USB raktelis sugalvotas Izraelyje, kiviai, mažyčiai vyšniniai pomidorai, akiniai akliesiems, kurių jų dar turbūt nesate matę – viskas sukurta Izraelyje“, – pasakojo S.Gurevičius.

Slaptas receptas

Skūpūs, vieningi, protingi, verslūs – visokių stereotipų galima sugalvoti apie žydus.

S.Gurevičiaus teigimu, žydai išsiskiria penkiais savo vertybiniais dalykais. Pirmiausia, pagrindinė vertybė – šeima. „Mūsų šeimose vaikas yra centre, žydiškoje šeimoje neišgirsite vaiko vadinamu kvailu, jis visuomet vertinamas, laikomas genijumi“, – pasakojo verslininkas.

Jis juokavo, kad būdamas šešerių svėrė tiek pat, kiek sveria dabar, bet tėvai vis tiek jį vedė į šokių būrelius. „Požiūris į vaikus toks , kad vaikas viską gali. Lygiai taip pat žydai žiūri į savo verslo partnerius“, – sakė S.Gurevičius. Antras svarbus dalykas – pagarba atminčiai, istorijai. „Jei norite daryti verslą su Izraeliu, Lietuva Izraelyje yra vardas, čia ne tas pats, kas nuvažiavus į Kiniją.

Žydams Lietuva yra prekės ženklas, žmonės žinos šitą pavadinimą, nes Lietuva kažkada buvo judaizmo centras. Daugeli dėl ten buvusių mokyklų žino Telšius ir Kelmę“, – kalbėjo verslininkas. Jo teigimu, tai puikiai galima išnaudoti versle.

Nepamiršti religijos

Religija žydams taip pat svarbi. Svarbiausių motyvų – Toros ir Sinajaus kalno – net nereikėtų laikyti tik religiniais.

„Judaizme labai svarbus dalykas yra atsakomybė. Mes kreipiamės į Dievą, bet suprantame, kad žemė – mūsų žaidimų aikštelė ir atsakomybė yra mūsų“, – sakė S.Gurevičius. Dėl to žydų vaikai nesiskundžia, kad prastą pažymį gavo dėl mokytojos, o verslas nenusisekė dėl partnerių kaltės. „Ketvirtas dalykas – Izraelis. Izraelį krikščioniškoje bažnyčioje dažnai vadiname jį „Pažadėtąja žeme“, bet ką tai reiškia?“, – klausė S.Gurevičius.

Tai gali reikšti pačią geriausią žemę, bet pažvelgus į Izraelį sunku tuo patikėti – naftos gali rasti visame regione, tik ne Izraelyje. Čia dykuma, bet pilna miškų – iš kur? „Miškas čia panašus į lietuvišką, bet auga ant akmens. Nes prie kiekvieno medžio driekiasi šlangelė su vandeniu. Reikia labai daug dirbti. Kur mes bebūtume, jaučiame ryšį su Izraeliu ir jei nutariate pradėti verslą su Izraeliu – atvykite čia, tai mums daug reikš“, – patarė S.Gurevičius.

Pažinti kalbą ir kultūrą

Paskutinioji žydų vertybė – hebrajų kalba, būtina norint suprasti daugelį dalykų judaizme. „“Jaunas“ ir „nekaltas“ mūsų kalba rašosi vienodai. Taigi gali būti „jauna moteris Marija pagimdė vaiką“ – nieko ypatingo. Bet jei kitaip perskaitysi, „Marija nekalta pagimdė vaiką“ – jau stebuklas“, – juokavo verslininkas. Jo teigimu, norint sėkmingai dirbti Izraelyje ar su Izraelio partneriais, būtina atsižvelgti į šios šalies kultūrą ir vertybes.

Iš jų pasimokyti gali ir tie, kurie verslus vykdo savo šalyse – ne veltui Izraelis garsėja savo stipria ekonomika. S.Gurevičius pateikia kelias patarimus, norintiems dirbti su žydais. Pirmiausia reikia žinoti, kad jie labiau vertina ne teisingus atsakymus, o gerus klausimus, taip pat būtina padaryti namų darbus ir susipažinti su šalies vertybėmis, be to – visuomet pasidomėti su kuo šalyje dirbsite. „Pavojų čia nėra daug, bet žmonių, kaip visur, yra visokių“, – sakė verslininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Gintarė Valentinaitienė
(27)
(8)
(19)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: