Tyrimas rodo, kad mankšta ryte ir vakare kūną veikia visiškai skirtingai: labai skiriasi metabolizmo greitis ir energijos sąnaudos - tai gali praversti metantiems svorį  ()

Fizinis aktyvumas gerina fizinę ir protinę sveikatą, tačiau sportą svarbu suderinti ir su savo dienos ritmu. Tačiau kada sportuoti geriau - ryte ar vakare? O gal jokio skirtumo? Mokslininkai ir Kopenhagos Universiteto eksperimentais su pelėmis įrodė, kad mankšta ryte ir vakare kūną veikia visiškai skirtingai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Cirkadiniai ritmai - tai reguliariai, cikliškai organizme vykstantys procesai, sureguliuoti 24 valandų laikui. Kitaip tariant, tai yra vidinis organizmo laikrodis, nuo kurio priklauso energijos lygis, prisiminimų formavimasis, metabolizmas ir daugybė kitų procesų. Cirkadiniai ritmai ir yra veiksnys, dėl kurio skirtinga veikla skirtingu paros metu kūną gali paveikti skirtingai.

Kopenhagos Universiteto mokslininkai su Kalifornijos Universiteto tyrėjų pagalba atliko tyrimus su pelėmis, kurie parodė, kad mankštos poveikis organizmui taip pat priklauso nuo paros laiko. Trumpai tariant, sportas ryte pagreitino metabolizmą skersaruožiame raumeniniame audinyje. Tai - griaučių raumeninis audinys - jūsų bicepsai, tricepsai, krūtinės, kojų raumenys ir taip toliau. Rytinė mankšta labiau padeda raumenims efektyviai metabolizuoti cukrų ir riebalus. Tuo tarpu mankšta vėlesniu paros metu padidino energijos sunaudojimą ilgesniame laiko tarpe.

Tai perskaičius atrodo, kad rytinė mankšta yra geresnis pasirinkimas, siekiantiems numesti svorio ir užsiauginti papildomos raumenų masės. Mokslininkai teigia, kad tai gali būti geras pasirinkimas kenčiantiems nuo nutukimo ar antrojo tipo diabeto. Tačiau tyrimo autoriai taip pat priduria, kad ir vakarinė mankšta turi savų privalumų. Dar daugiau - jie negali tvirtai pasakyti, kuris paros laikas mankštai yra tinkamesnis.

Reikalas tame, kad sportas vakare, kaip parodė tyrimas su pelėmis, padidino kūno energijos sąnaudas net kelioms valandoms po mankštos. Kitaip tariant, pasirinkimas sportuoti vakare taip pat gali padėti deginti perteklines kalorijas.

„Mes tiesiog negalime pasakyti, ar rytinė, ar vakarinė mankšta yra geresnė. Dabar mes tik galime patvirtinti, kad jų poveikis yra skirtingas. Mums dar liko daug darbo, kad paaiškintume mechanizmus, kurie nulemia, jog mankšta skirtingus paros metu turi skirtingą poveikį“, pakomentavo Jonas Thue Treebakas, vienas iš tyrimo autorių.

Mokslininkai jau planuoja kitus tyrimo žingsnius. Jie nori atlikti tyrimus su žmonėmis, kad patvirtintų, jog mankšta skirtingu paros metu skirtingai veikia ne tik peles. Sukauptos žinios galėtų būti panaudotos kuriant naujas metabolizmo sutrikimų gydymo strategijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(24)
(25)
(-1)

Komentarai ()