Rusijos medikai iš šešiolikmetės skrandžio pašalino didžiulį plaukų gumulą: liga, kuri iš pirmo žvilgsnio atrodo visai nekaltai  ()

Rusijos medikai neseniai šešiolikametės mergaitės skrandyje aptiko neįprastą radinį – net pusę kilogramų sveriantį jos pačios plaukų gumulą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, kad neįvardinta šešiolikametė pastarąjį dešimtmetį dėl reto sutrikimo – trichofagijos, dažniau pagal brolių Grimų pasaką vadinamo Auksaplaukės sindromu, kramtydavo savo pačios plaukus.

Rusijos žiniasklaidoje išplatintoje nuotraukoje galima matyti milžinišką plaukų gumulą, kuris pasak Sibiro miesto Tomsko medikų, užėmė net 80 proc. merginos skrandžio.

Mergina jau ilgą laiką skųsdavosi, kad netenka plaukų, kas yra vienas iš pagrindinių Auksaplaukės sindromo simptomų.

Trichofagija yra sutrikimas, kurį turintis žmogus jaučia nenumaldomą potraukį kramtyti savo plaukus. Kartais jis siejamas ir su trichotilomanija – nenumaldomu noru rautis kūno plaukus.

Auksaplaukės sindromas paprastai gali atrodyti kaip nekaltas vaikams būdingas plaukų čiulpimas, bet jis yra pavojingas, nes skrandyje plaukai nesuvirškinami. Todėl virškinimo trakte ima formuotis plaukų gumulai, kurių galai nutįsta į plonąją žarną.

Dėl komplikacijų gali kilti žarnyno uždegimas ar perforacija, žmogui gresia netekti kraujo, susirgti pankreatitu ar apendicitu.

Auksaplaukės sindromas yra labai retas. Pasak vietos žiniasklaidos, Sibire per 25 metus toks pastebėtas tik antrąkart.

Skubiai paauglei atliktai operacijai vadovavęs daktaras Andrejus Karavajevas iš Antros skubiosios pagalbos klinikos pasakojo, kad plaukų gumulas galėjo visiškai užblokuoti merginos virškinamąjį traktą.

Paauglė po operacijos pasijuto žymiai geriau. Gydytojų teigimu, merginai dabar reikės psichiatro konsultacijos. Jungtinėje Karalystėje tokiam sutrikimui gydyti skiriama elgesio terapija.

2017 metais tokį pat sutrikimą turėjusi britų paauglė mirė, nes plaukų gumulas užkišo jos skrandį ir kilo infekcija.

Šešiolikametę Jasmine Beever pražudė peritonitas – ūminis pilvaplėvės uždegimas.

Jasmine daug metų kramtė ir rijo savo plaukus, kol 2017 metų rugsėjo 7-ąją būdama koledže ji prarado sąmonę.

Nuvežus merginą į ligoninę gydytojai darė viską, kad ji išgyventų. Mergina penkiolikai minučių buvo atgaivinta, bet vėliau pralaimėjo kovą su liga.

Parengta pagal „MailOnline“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(3)
(2)

Komentarai ()