Kodėl nemažai šalių uždraudė elektronines cigaretes?  (4)

Neseniai prie draudimų prisijungė ir JAV miestai – San Francisco ir Beverly Hills.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

San Franciscas ir Beverly Hillsas – pirmieji JAV miestai, anonsavę elektroninių cigarečių uždraudimą. Kitose šalyse tai nelabai ir stebina: draudimas veikia keliose dešimtyse valstybių. Tačiau elektroninių cigarečių gamintojams JAV rinka – pati didžiausia (prognozuojama, iki 2025 metų ji išaugs iki $17 mlrd. – tai sudaro maždaug penktadalį viso pasaulio rinkos, kurios planuojamas metinis augimas – 25%). Be to, San Francisce yra pagrindinė Juul – tokių produktų pardavimo lyderės JAV – būstinė.

Draudimai įvedami šalyse, kur įprastos cigaretės visiškai legalios. Tai aiškinama įvairiai – pavyzdžiui, Singapūre nurodoma, kad tradicinių cigarečių rūkymas – įsigalėjęs įprotis, su kuriuo draudimais kovoti sunku, o štai alternatyvūs produktai – gan naujas reiškinys, kuriam dar galima pasipriešinti (versiją apie tai, kad valstybė nenori visiškai atsisakyti tabako akcizų, ten atmetama).

JAV apie draudimą prabilta po to, kai vyriausybė jaunimo susižavėjimą elektroninėmis cigaretėmis paskelbė „epidemija“. Valdžia pripažino, kad jos gali paskatinti suaugusius rūkorius atsisakyti tradicinių, kenksmingesnių cigarečių (tai – pagrindinis gamintojų argumentas). Tačiau pažymėjo, kad jų paplitimas tarp paauglių – paslaugiai padedant marketologams, – rimta priežastis nerimauti.

FDA duomenimis, nuo 2017 iki 2018 metų vyresnių klasių mokinių, rūkančių elektronines cigaretes, padaugėjo 78%, besimokančių vidurinėse klasėse – 48%. Iš viso tokius produktus naudojančių mokinių padaugėjo 1,5 mln. – iki 3,6 mln. Maždaug ketvirtadalis jų elektronines cigaretes naudoja reguliariai, dauguma perka užpildus su aromatizatoriais.

Tuo tarpu, kaip pabrėžia reguliatorius, dauguma žmonių rūkalių karjerą pradeda būtent paauglystėje – JAV pradėjusių rūkyti iki 18 metų dalis ~90%.

„Negalime ignoruoti inovatyvių, ne tokių kenksmingų produktų, kuriuos naudodami, suaugusieji gali gauti pakankamai nikotino, – pareiškė agentūros vadovas Scottas Gottliebas. – Tačiau tai negali vykti, tais pačiais produktais prie nikotino pratinant visą paauglių kartą. Norint nutraukti priklausomybės nuo nikotino ratą, pradėti reikia būtent nuo jaunimo“.

Kaip dėl to ginčijamasi?

Pagrindinis elektroninių cigarečių privalumas, lyginant su paprastomis – jų išskiriamame aerozolyje nėra daugelio tabako dūmų komponentų (pavyzdžiui, dervų), tarp kurių ir kancerogenai. Jame būna nikotino – kurio mažos dozės manoma, pavojaus žmogui nekelia, tačiau, kaip pabrėžia Pasaulio sveikatos organizacija, yra „psichoaktyvus komponentas, turintis didelę pripratimo sukėlimo galimybę“.

Tačiau dėl kitų elektroninių cigarečių poveikių sveikatai nesutariama. Tyrimų šia tema – daugybė, tačiau išvados dažnai skiriasi. Kai kur tvirtinama, kad nuo įprastų cigarečių perėjus prie elektroninių, biologiniai rodikliai pagerėja (bent jau trumpuoju laikotarpiu) ir kad jos kur kas mažiau žalingos pasyviems rūkoriams. Antra vertus, su jomis siejama didesnė širdies ligų rizika ir neigiamas poveikis plaučiams, kai kas teigia, kad įrenginiai ir užpildai gali pernešti „bakterinius toksinus“ (nors tyrimo autoriai pažymėjo, kad ta pati problema gali būti būdinga ir įprastoms cigaretėms).

Ir problema ne tik tai, kad dalis tyrimų susijusi su kompanijomis gamintojomis (pirmuosius du iš aukščiau pristatytų darbų finansavo Juul, vienas iš rinkos lyderių). Kaip įprasta, PSO duomenimis, elektroninės cigaretės juose vaizduojamos mažiau kenksmingomis, nei kituose darbuose.

Tačiau žinias apie elektronines cigaretes riboja ir objektyvūs faktoriai. Plataus vartojimo rinkoje jos atsirado gan neseniai, ir ilgalaikio jų poveikio tyrimų kol kas mažai. Ekspertai nurodo, kad lyginant su įprastomis cigaretėmis, elektroninėse yra ir kitų medžiagų, kurių poveikis (taip pat ir kompleksinis), kol kas nepakankamai ištirtas. „Daugelio iš galinčių kelti grėsmę žmogui medžiagų koncentracijos labai mažos, tačiau netgi jei gaunama dozė mažesnė už leidžiamą, dar nereiškia, kad, tarkime, per kelias dešimtis metų jos nepakenks sveikatai“, – konstatuoja jie.

Be viso kito, net sutikus su teiginiu apie menkesnį elektroninių cigarečių kenksmingumą, dauguma jas pradėjusių vartoti tradicinių rūkorių, prie jų nepereina visiškai, o rūko pramaišiui su įprastinėmis, rodo PSO ataskaita. Tad, „vargu ar galima tikėtis smarkaus žalos sveikatai sumažėjimo“, pažymi ekspertai.

Koks PSO vertinimas?

Prieš kelis metus publikuotoje Pasaulio sveikatos organizacijos ataskaitoje išvados gan atsargios. Tačiau joje nurodoma „gausėjantys duomenys“ apie elektroninių cigarečių žalą, o taip su jomis susijusią priklausomybę nuo nikotino. Rizikos zonoje, visų pirma, atsiduria kvėpavimo organai, nors „neatmetamas poveikis ir širdies kraujagyslių sistemai“.

Ar padeda elektroninės cigaretės norintiems mesti ar bent apriboti rūkymą? Randomizuotas kontroliuojamas tyrimas, kurio rezultatus šių metų pradžioje publikavo britų mokslininkai, (mokslo žurnalas Nature pavadino jį vienu iš kruopščiausių iki šiol atliktų), rodo, kad taip. Dalyviai – apie tūkstantį žmonių – buvo padalinti į grupes atsitiktiniu būdu. Vieniems rekomenduota pereiti prie elektroninių cigarečių, kitiems – naudoti alternatyvias priemones (pavyzdžiui, nikotininius pleistrus). Po metų pirmoje grupėje įprastų cigarečių atsisakiusių buvo dvigubai daugiau – 18%, antroje grupėje – 9%. Nors daugumai dalyvių nepadėjo nei tai, nei tai, konstatuoja Nature.

Kitas stambus JAV universitetų mokslininkų publikuotas tyrimas, kuriame panaudoti daugiau nei 10-ies tūkstančių paauglių kelių metų stebėjimo sociologiniai duomenys, konstatavo, kad lyginant su visai nerūkiusiais, naudojusiems elektronines cigaretes tikimybė pereiti prie tradicinių cigarečių buvo kelis kartus didesnė. Autoriai pastebi, kad ši tendencija pasireiškė ir tarp gan aukšto socialinio sluoksnio paauglių, kas, jų nuomone, gali rodyti elektroninių cigarečių ryšį su „rūkymo normalizavimu tarp jaunimo“.


republic.ru

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(11)
(5)
(6)

Komentarai (4)