Profesorius: šie maisto papildai ne tik nepagerina sveikatos, bet ir gali rimtai pakenkti  ()

Šiandien vis dažniau galima išgirsti, kad vitaminai tablečių pavidalu mažai veiksmingi ir vertėtų vitaminus gauti iš maisto produktų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lėtinių ligų ekspertas, profesorius Saverio Strangesas papasakojo apie maisto papildų žalą: „Daugybė žmonių reguliariai vartoja bent vienos rūšies vitaminus. Jie domisi sveika gyvensena ir nori pagerinti sveikatą arba užkirsti kelią lėtinėms ligoms.

Moksliniai tyrimai rodo, kad tokie papildai kaip beta karotenas, vitaminas E bei A vaidina mažą vaidmenį siekiant sumažinti lėtinių ligų riziką sveikiems žmonėms, nebent jiems būtų diagnozuotas šių vitaminų trūkumas. Tyrimo rezultatai rodo, kad šie maisto papildai gali daryti daugiau žalos nei naudos.

Kaip gydytojas ir visuomenės sveikatos specialistas, aš dalyvavau keliuose klinikiniuose tyrimuose, kur buvo nagrinėjama mikroelementų ir maisto papildų, pvz., seleno nauda ir žala Šiaurės Amerikos ir Europos žemynuose.

Neseniai atliktame tyrime aš ir mano kolegos neradome įrodymų, kad seleno papildai gali užkirsti kelią lėtinių ligų vystymuisi. Pavyzdžiui, diabetui selenas įtakos nedaro.

Kita vertus, esama daug mokslinių įrodymų, kad kiti veiksniai gali turėti didelės įtakos sveikam senėjimui, lėtinių ligų prevencijai. Čia svarbu paminėti kokybišką maistą, fizinę veiklą, susilaikymą nuo rūkymo, sveikų miego įpročių formavimą.

Papildai padidina diabeto riziką

Ankstesniame atsitiktinės atrankos klinikiniame tyrime, atliktame Jungtinėse Amerikos Valstijose, pastebėta, kad santykinai didelės seleno papildų dozės tose vietose, kur seleno jau yra gausu mityboje (pvz., JAV), papildų vartojimas padidino II tipo diabeto riziką.

Šis klausimas gali turėti įtakos visuomenės sveikatai dėl kelių priežasčių. Pirma, JAV ir daugelyje kitų Vakarų šalių pastaraisiais metais žymiai išaugo seleno praturtintų maisto produktų ir maisto papildų naudojimas.

Taip yra todėl, nes manoma, kad selenas ir kiti antioksidantai gali sumažinti riziką sirgti lėtinėmis ligomis.

Svarbu, kad seleno paildai nebūtų naudojami žmonių, kuriems nustatytas diabetas arba širdies ir kraujagyslių ligos.

Antra, dauguma ankstesnių tyrimų šioje srityje buvo vykdomi Šiaurės Amerikos populiacijose, kur seleno kiekis maiste yra gerokai didesnis nei Europoje.

Seleno kiekiai maiste labai skiriasi įvairiose šalyse ir regionuose, daugiausia dėl to, kad seleno kiekis augaliniuose maisto produktuose (taigi, ir gyvūnų pašaruose) yra kitoks kiekvienoje iš pasaulio šalių.

Galiausiai buvome nusivylę keletu brangių klinikinių tyrimų dėl antioksidantų papildų, kurie ne tik kad nenaudingi sveikatai, bet ir yra kenksmingi.

Valgykite augalinį maistą, gerai miegokite, daugiau judėkite

Reikia pasakyti, kad dabartiniai tyrimai apie papildų žalą ir naudą sveikiems žmonėms nepakankami.

Mūsų žinutė paprasta: daugybė papildų neužkerta kelio lėtinėms ligoms.“

Parengta pagal theconversation.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(8)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: