Mokslininkai teigia, kad akvariumo terapija iš tikrųjų veikia: kas tai yra ir kokios naudos galite tikėtis?  ()

Sakoma, kad akvariume plaukiojančios žuvys ramina. Ir iš tiesų egzistuoja vadinamoji „akvariumo terapija“, kuri iš esmės yra gyvūnų terapijos dalis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atlikti tyrimai parodė, kad stebint akvariumą sumažėja stresas ir nerimas, padidėja atsipalaidavimo pojūtis, sulėtėja širdies ritmas ir sumažėja raumenų įtampa. Tiesą sakant, bent 5 minučių trukmės žuvų akvariume stebėjimas turi hipnotinį efektą, mat natūralią aplinką mes pasąmoningai suvokiame kaip nepavojingą ir itin svarbią išgyvenimui.

Profesorius Alanas Beckas iš Purdue universiteto sako, kad gamtos (o ypač gyvūnų) stebėjimo svarba yra tvirtai įsišaknijusi žmonių psichikoje. Žmonės supranta gamtos svarbą, o mūsų polinkis į natūralią aplinką gali būti nulemtas natūralios evoliucijos. Šį potraukį profesorius vadina biofilijos hipoteze, kuri apibūdina mūsų vidinį polinkį koncentruotis į gyvybę ir jos procesus.

A.Beckas prideda, kad gamtos stebėjimas, pasireiškiantis akvariumo žuvų stebėjimu, yra tarsi gamtos šauksmas. O šio proceso privalumų yra daugybė.

Neseniai atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad stebint žuvų akvariumą 10 minučių yra siejamas su ilgalaikiu kraujospūdžio ir širdies ritmo sumažėjimu. Tyrimo metu buvo stebimas 112 žmonių fizinis ir psichinis atsakas į akvariumą, kuriame yra įvairus kiekis žuvų. Tyrimas parodė, kad žmonės atsipalaiduoja net tuomet, kai akvariumas yra tuščias, o širdies ritmas sulėtėja 3 proc. Akvariume atsiradus žuvims, efektas gerokai sustiprėjo – širdies ritmas sulėtėjo 7 proc, o krajospūdis – 4 proc. Kuo daugiau akvariume buvo žuvų, tuo labiau gerėjo žmonių nuotaika. Tad žmonės buvo tiesiog laimingesni.

Tyrimo autorė ir nepriklausoma mokslininkė Deborah Cracknell sako, kad vaizdas su dideliu skaičiumi gyvybės rūšių turėjo didesnį poveikį nei vaizdas su mažu skaičiumi gyvybės rūšių. Anot jos, didelis žuvų akvariumas turėjo ženkliai didesnę įtaką žmonių nuotaikai ir širdies ritmui, nei mažesnis akvariumas su mažiau žuvų.

Senesniame Žmonių-gyvūnų bendravimo centro, esančio Virdžinijos universitete (JAV), tyrime mokslininkai pažvelgė į akvariumo įtaką nerimo, baimės, nusivylimo ir depresijos gydymui elektrokonvulsine terapija. 42 pacientai prieš gydymą buvo vedami į kambarius, kuriuose yra akvariumas su daugybe žuvų arba nėra nieko. Nors pacientų kraujospūdis ir širdies ritmas nepakito, buvo pastebėta, kad kambaryje su akvariumu pacientai patyrė 12 procentų mažesnį nerimą.

Ir ši terapija nėra susijusi vien tik su psichine sveikata. 1999 metais Purdue universitete atliktas tyrimas atskleidė, kad akvariumai pagerina Alzheimerio pacientų valgymo įpročius ir elgesį. Tyrimo metu trijose sveikatingumo įstaigose 16 savaičių buvo stebimi 62 pacientai. Mokslininkai stebėjo pacientų elgesį prieš kambariuose įrengiant 75x50 centimetrų matmenų akvariumus, bei juos jau įrengus. Rezultatai parodė, kad pacientai ėmė valgyti 21,1 procento daugiau maisto, taip pat padidėjo pacientų dėmesingumas.

A.Beckas pasakoja, kad žmonės su pažengusiu Alzheimeriu mažai valgo ir dažniausiai suliesėja iki pavojingo lygmens. Žuvų akvariumai padeda išlaikyti tokių pacientų dėmesį, jie priauga svorio ir yra mažesnė našta kitiems.

Papildomi tyrimai patvirtina, kad žuvų stebėjimas akvariume gali būti efektyvus būdas sumažinti pacientų, laukiančių odontologinių operacijų, nerimą. Akvariumai taip pat padeda žmonėms bei vaikams su autizmu ir dėmesio deficito hiperaktyvumo sutrikimu.

Žmonių ir gyvūnų ryšio tyrimo instituto direktorius Steve‘as Feldmanas sako, kad daugėjantys moksliniai įrodymai patvirtina gyvūnų efektyvumą gydymui, o vis daugiau ligoninių, slaugos namų ir mokyklų laukia gyvūnų terapijų gydymo. Anot jo, dauguma mano, kad ši terapija yra susijusi su šunimis, tačiau moksliniai tyrimai demonstruoja terapeutinius žuvų akvariumų privalumus įvairiomis ligomis sergantiems žmonėms.

S.Fieldamas pabrėžia, kad žuvų akvariumas gali būti puikus pasirinkimas daugumai, nes jis ne tik suteikia naudos sveikatai, bet jį taip pat yra lengviau prižiūrėti. Jie gali būti idealūs tiems, kurie neturi laiko, pinigų ar priemonių pasiekti natūralias aplinkas, turinčias raminamąjį efektą.

A.Beckas sako, kad neprognozuojamai plaukiančių žuvų stebėjimas prikausto mūsų dėmesį ir padeda atsipalaiduoti. Ir nors šuo gali būti geriausias žmogaus draugas, nevertėtų nurašyti draugužių su žvynais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()