Ar į laužą įmestas šovinys tikrai iššauna? Pavojingas eksperimentas sugriauna seną mitą (Video)  ()

Tai - kvailas ir labai pavojingas poelgis, tačiau kai kurie žmonės nepaiso sveiko proto ir vykdo tokius namudinius eksperimentus. Kas nutinka šovinį įmetus į liepsnojantį laužą? Ar kulka tikrai iššauna tarsi iš pistoleto vamzdžio? Pažiūrėkite šį vaizdo įrašą ir geriau suprasite, kas vyksta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Labai svarbu dar kartą pakartoti - tokie eksperimentai yra pavojingi ir nedovanotinai kvaili. Niekada, jokiais būdais to nedarykite. Jei kas nors kitas švystelėjo tikrą šovinį į laužą, atsitraukite kiek įmanoma toliau, susiraskite priedangą ir su tuo žmogumi daugiau niekada nekalbėkite. Šovinys liepsnose ar dideliame karštyje, žinoma, be jokios abejonės gali būti pavojingas, tačiau ne taip, kaip daugelis įsivaizduoja.

Iš tikrųjų, tikimybė, kad kulka iššaus iš tūtelės ir nuskries tarsi paleista iš pistoleto, yra labai maža. Šovinio tūtelė yra pakankamai plona, o kulka į ją yra tampriai įsprausta. Kuomet nuo karščio užsidegs tūtelėje esantis parakas ir išsiplėtusios dujos ims ieškoti vietos, pro kurią gali išsiveršti, kulka sudarys per didelį pasipriešinimą. Kaip žinote iš fizikos, didelio vidinio slėgio veikiamas indas plyšta silpniausioje vietoje. Didelė, sunki ir stipriai į tūtelę įsprausta kulka nėra tas silpniausias šovinio taškas. Todėl išsiplėtusios dujos greičiausiai išsiverš pro tūtelės šoną.

Kodėl tai neįvyksta pistoleto ar šautuvo spynoje? Ogi todėl, kad šaunamojo ginklo konstrukcija supa visą tūtelės sienelę. Kitaip tariant, pats ginklas suteikia atramą tūtelei, todėl tuomet išsiplėtusios dujos neturi kitos išeities, kaip tik stumti kulką laukan. Šaulio rankos ir pats ginklas taip pat neleidžia iššvaistyti didelė energijos dalies priešinga kryptimi. Situacijoje, kuomet šovinys atsidurtų lauže, niekas netrukdytų tūtelei nuskrieti atgal, todėl šūvio energija nebūtų stipri.

Eksperimentas - šovinys puode:

Tačiau tai vis tiek yra pavojinga. Žmogaus oda yra pakankamai silpna, o sprogęs šovinys gali pavaišinti nuolaužomis. Kaip minėta aukščiau, tikimybė, kad kulka paliks tūtelę yra menka, tačiau pasaulyje yra įvykę ir keistesnių dalykų. Traumos po tokių kvailysčių gali būti ir labai rimtos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(4)
(14)

Komentarai ()