Pro Žemę praskries pavojingas asteroidas - kur kas arčiau nei atrodo iš pirmo žvilgsnio  ()

Pastaruoju metu Žemė sulaukia tikrai nemažai svečių. Šį kartą pro mūsų planetą praskries potencialiai pavojingas asteroidas, kuris yra daug arčiau mūsų, nei iš pradžių gali pasirodyti. Rugpjūčio 10 d. asteroidas 2006 QQ23 praskries pro mus 7,4 mln. km atstumu ir 16740 km/h greičiu. Iš pradžių gali pasirodyti, kad toks atstumas yra be galo didelis, tačiau kosmoso mastais tai net gi labai arti. Mokslininkai šį asteroidą yra įrašę ir į netoli Žemės skriejančių objektų sąrašą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Be to, kadangi šis asteroidas yra vos už 0,05 astronominių vienetų nuo mūsų – jis yra laikomas ir potencialiai pavojingu. 2006 QQ23 yra maždaug 570 m skersmens, o tai yra daugiau nei „Empire State Building“ – antras pagal dydį pastatas JAV, kurio aukštis, su antena, siekia 449 m.

Tikriausiai net baisu pagalvoti kas būtų, jei tokio dydžio asteroidas atsitrenktų į Žemę, tačiau mokslininkai sako, jog rūpintis neverta, nes susidūrimo galimybė yra labai nedidelė.

„Šis objektas yra daugiau ar mažiau „draugiškas“, – teigia astronomės Lindley Johnson ir Kelly Fast.

NASA seka visus šiuo metu žinomus kosminius objektus, kurie skrieja netoli Žemės. Tiesa, agentūra juos stebi ne dėl to, kad jie mums kelia pavojų, o dėl to, kad pavojaus mums jie kelti nepradėtų. Kiekvienais metais net šešti objektai, dydžiu sulig 2006 QQ23 asteroidu, praskrieja pro Žemę, dėl to toks įvykis astronomams jau yra gana įprastas.

Šiuo metu yra maždaug 900 kosminių objektų, kurie su Žeme prasilenkia nedideliu atstumu. Kai kurių iš jų dydis siekia net kilometrą, o tai daug daugiau nei 2006 QQ23. NASA nemano, kad šis asteroidas kada nors gali atsitrenkti į Žemę, tačiau neignoruoja net menkiausios galimybės. Be to, ne tik NASA, bet ir kitos kosmoso agentūros bando rasti būdą kaip efektyviai nukreipti asteroidą, jei paaiškėtų, jog jis kelia gana didelę grėsmę Žemei.

NASA šiuo metu dirba prie „Dvigubo asteroidų nukreipimo bandymo“ (angl. „Double Asteroid Redirection Test, DART) – tai specialus erdvėlaivis, kuris bus skirtas asteroidų nukreipimui nuo Žemės.

NASA sako, kad jei kada nors į mus skrietų pavojingas asteroidas, šis erdvėlaivis į jį atsitrenkdamas bandytų pakreipti jo orbitą. Kitaip sakant, DART turėtų apsaugoti mūsų planetą.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(5)
(5)

Komentarai ()