Tūkstančio moterų tyrimas rodo, kad aspirinas gali apsaugoti nuo krūties vėžio: ką pastebėjo mokslininkais ir kodėl tai tinka ne visoms moterims  ()

Aspirinas - tai plačiai naudojamas analgetikų grupės vaistas. Jis mažina karščiavimą, malšina skausmą, gydo reumatą ir įprastai yra kiekvienų namų vaistinėlėje. Dabar Šiaurės Karolinos universiteto mokslininkai nustatė, kad gali būti, jog aspirinas ateityje kai kurioms moterims padės išvengti krūties vėžio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skaičiuojama, kad per 2018 metus 627 tūkstančiai moterų mirė nuo krūties vėžio - tai yra net 15 % visų moterų mirčių nuo vėžio. Geriausias būdas sumažinti mirties nuo krūties vėžio riziką - prevencija. Moterys yra raginamos dažnai save tikrinti namuose, taip pat reguliariai lankytis pas gydytoją ir dalyvauti krūties vėžio prevencijos programose. Tačiau gali būti, kad ateityje joms bus rekomenduojama reguliariai vartoti aspiriną.

Mokslininkai jau seniai pastebėjo, kad kai kurie gydymo būdai žmones veikia skirtingai. Dažnai taip yra dėl genetinių priežasčių - žmonės su tam tikrais genais geriau reaguoja į įvairius vaistus. Kartais tai yra ir DNR metilinimo, cheminės DNR modifikacijos, pasekmė. Mokslininkai nusprendė patikrinti ar šis fenomenas turi įtakos aspirino, kaip vėžio prevencijos priemonės, efektyvumui.

Taigi, į tyrimą buvo įtraukta informacija apie 1266 moteris, kurioms 1996-1997 metais buvo diagnozuotas krūties vėžys. Nemaža dalis jų mirė - 202 mirė būtent nuo krūties vėžio. Mokslininkai pastebėjo, kad tos moterys, kurios vartojo aspiriną ir kurių DNR regionas su krūties vėžiu siejamas BRCA1 genu nėra metilintas, susidūrė su ženkliai mažesne mirties rizika. Kitaip tariant, aspirinas padeda sumažinti mirties nuo krūties vėžio riziką, tačiau tik daliai moterų.

Mokslininkai viliasi, kad šis tyrimas padės identifikuoti moteris, kurios turėtų naudos iš reguliaraus aspirino vartojimo. Tolesni tyrimai taip pat galėtų plačiau aprėpti DNR metilinimo profilius, kad būtų galima atpažinti ir kitas vėžio rūšis, kurių riziką būtų galima sumažinti vaistais. Svarbiausia tai, kad gydymo įstaigose moterys galės sulaukti rekomendacijų vartoti aspiriną, kai bus identifikuoti tam tikri biožymenys, kurie išduos, jog aspirinas padės sumažinti vėžio ir mirties riziką.

Aspirino ir mirtingumo ryšys tiriamas jau kurį laiką. Kai kurie ankstyvieji tyrimai rodė, kad aspirinas gali padėti žmonėms gyventi ilgiau, tačiau naujesni tyrimai tai neigia. Taigi, dabar bandoma identifikuoti atvejus, kuomet aspirinas iš tiesų padėtų, o kada jo vartoti tiesiog neverta. Įprastai aspirinas nesukelia šalutinio poveikio, tačiau vartojamas nuolat gali sukelti virškinimo problemas ar net skrandžio opas.

 

(2)
(1)
(1)

Komentarai ()