Naujas mokslininkų tyrimas rodo, kad psichostimuliatorių poveikis yra visiškai kitoks nei daugelis mano  ()

Psichostimuliatoriai - tai vaistai, kuriuos žmonės vartoja kognityvinėms funkcijoms gerinti. Įprastai jie skiriami sergantiems įvairiomis protinėmis ligomis, tačiau vis daugiau žmonių psichostimuliatorius vartoja be jokios gydytojo rekomendacijos, tikėdami, kad šie vaistai pagerins kognityvines funkcijas. Bet ar jie tikrai taip veikia? Kalifornijos universiteto mokslininkai teigia, kad jų poveikis yra visiškai kitoks nei daugelis mano.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mūsų aplinka yra kupina blaškančių veiksnių. Telefonas, socialiniai tinklai, reklamos, žmonės - viskas blaško. Kai kurie žmonės moka susikaupti ir atsiriboti nuo šių faktorių, tačiau kitiems to padaryti nepavyksta. Nemaža dalis žmonių negali protinio darbo be pertraukų dirbti net 20 minučių. Taigi, kai kurie griebiasi psichostimuliatorių, kurie, kaip manoma, gerina kognityvines funkcijas ir leidžia susikaupti.

Mokslininkai pakvietė 43 žmones, kurių amžius svyravo nuo 18 iki 35 metų, dalyvauti tyrime. Iš pradžių jie sprendė testus, skirtus įvertinti jų darbinę atmintį ir susikaupimą. Iš pradžių jiems reikėjo sekti kelis ekrane judančius skritulius. Tada jiems teko įsiminti raidžių seką tuo pat metu sprendžiant matematikos uždavinius. Kiek vėliau dalyviai turėjo pabandyti prisiminti tą raidžių seką.

Tuomet dalyviai atvyko į antrąją eksperimentų dieną. Tuomet daliai jų buvo skirtas placebas, o daliai - dekstroamfetaminas - tos pačios grupės vaistas kaip ir populiarusis „Adderall“. Pasitelkę elektroencefalografiją mokslininkai matavo dalyvių smegenų aktyvumą ir jiems teko dar kelis kartus atlikti užduotis.

Rezultatai buvo vienareikšmiai - praėjus 12 valandų mokslininkai neaptiko jokios pastebimos psichostimuliatorių naudos darbinei atminčiai. Net ir koncentracijai dekstroamfetaminas padėjo nežymiai - dėmesio išlaikymo užduotyje tikrų vaistų vartoję žmonės pasirodė tik 4 % geriau. Tačiau nerimą kelia ne prastas vaistų veiksmingumas (juk visi dalyviai buvo sveiki ir jiems šie vaistai nėra reikalingi), bet pastebėtas šalutinis poveikis.

Dekstroamfetamino dozę gave dalyviai žymiai prasčiau miegojo. Panašių rezultatų mokslininkai ir tikėjosi. Nors daugelis „Adderall“ ir panašius vaistus vartojančių žmonių teigia, kad jiems mokykloje ar darbe geriau sekasi, to niekada neįrodį jokie moksliniai tyrimai.

Negana to, psichostimuliatoriai gali turėti ir visiškai priešingą poveikį nei žmonės tikisi. Nors praėjus 12 valandų po dekstroamfetamino dozės jokie darbinės atminties pokyčiai pastebėti nebuvo, praėjus 24 valandoms mokslininkai pastebėjo, kad tie, kurie vartojo tikrus vaistus bandymuose pasirodė prasčiau nei vartoję placebo. Tai gali būti susiję su ta prasto miego naktimi, tačiau tai gali būti ir nepageidaujamas vaistų poveikis.

Norėdami pagerinti koncentraciją žmonės turėtų pirmiausia keisti gyvenimo būdą - gerti daugiau vandens, laikytis sveiko miego režimo. Taip pat nereikėtų pamiršti kasdien valgyti sveikų pusryčių. Galiausiai į mitybą reikėtų įterpti daugiau vaisių, žuvies, riešutų, o desertui rinktis juodąjį šokoladą. Vaistus reikėtų vartoti tik pasitarus su gydytoju.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(6)
(3)
(3)

Komentarai ()