Nemiga nėra tik nepatogus sutrikimas - ji didina ir labai rimtų ligų riziką  ()

Žmonėms, kurie kenčia nuo nemigos, gali padidėti koronarinių arterijų ligų, širdies nepakankamumo ir insulto rizika, skelbia naujas tyrimas, publikuotas Amerikos širdies asociacijos žurnale „Circulation“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ankstesni stebėjimo tyrimai nustatė ryšį tarp nemigos (ją patiria iki 30 proc. visos populiacijos) ir padidėjusios širdies ligų ir insulto rizikos, rašo „Science Daily“. Šie stebėjimo tyrimai negalėjo nustatyti, ar nemiga yra priežastis, ar ji tiesiog susijusi su šiomis ligomis, aiškino pagrindinė tyrimo autorė ir širdies ir kraujagyslių bei mitybos epidemiologijos docentė Karolinska institute Stokholme doktorantė Susanna Larsson.

Atlikdama pirmąjį tokio pobūdžio nemigos tyrimą, S. Larsson su kolega taikė Mendelio atsitiktinių imčių atranką – metodiką, kuri naudojasi genetinius variantus, kurie yra susiję su potencialiu rizikos veiksniu, pavyzdžiui, nemiga, siekiant sumažinti rezultatų paklaidą. 1,3 milijono dalyvių, sergančių širdies liga, yra turėję insultą, ar infarktą, buvo paimti iš keturių pagrindinių visuomenės tyrimų ir grupių.

Tyrėjai nustatė, kad genetiniai nemigos variantai buvo susiję su žymiai didesniais koronarinių arterijų ligų, širdies nepakankamumo ir išeminio insulto rizika – ypač didelio arterinio insulto, bet ne prieširdžių virpėjimo rizika.

„Svarbu nustatyti pagrindinę nemigos priežastį ir ją gydyti. Miegas yra elgesys, kurį gali pakeisti nauji įpročiai ir streso valdymas“, – teigė S. Larsson.

Šio tyrimo apribojimas yra tas, kad rezultatai atspindi genetinį varianto ryšį su nemiga, o ne pačia nemiga. Anot S. Larsson, nebuvo įmanoma nustatyti, ar asmenys, sergantys širdies ir kraujagyslių ligomis, turėjo nemigą.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(1)
(-1)

Komentarai ()