Štai kodėl visada jaučiatės pavargę, nors miegate pakankamai  ()

Kai jaučiatės pavargę, pirmiausia, jums pasiūlo ilgiau pamiegoti. Suprantama, jei jūs per pietus snaudžiate dėl ilgų darbo valandų ar dėl verkiančio vaiko, kuris neleidžia jums pailsėti naktį. Tačiau kai kurie iš mūsų visuomet būna pavargę, net miegodami rekomenduojamas 7 ir daugiau valandų kasdien. Tad kodėl gi taip nutinka?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmiausia, tikriausiai jūs per daug sėslus. Nors dauguma mūsų į fizinį aktyvumą žiūrime lyg į katorgą, net keletas sporto pratimų pora kartų per savaitę gali padėti tapti energinesniems. Pabandykite prisiminti dieną, kai buvote labai aktyvūs, galbūt ėjote į žygį ar važinėjote dviračiu. Tikimybė, kad praėjus aktyviai dienai užmigsite, labai dideli. Žmonės, kurie reguliariai sportuoja, geriau miega naktį, nors miega tiek pat valandų kiek ir kiti.

Dar vieni spąstai, į kuriuos įkliūname, manymas, kad kofeinas gali padėti išlikti žvaliems. Nors mes negeriame espreso prieš miegą, kofeino poveikis trunka ilgiau nei galvojote. Kofeinas blokuoja adenoziną – neurotransmiterį, kuris kaupiasi smegenyse visą dieną ir dėl kurio vakarais pasidarome mieguisti. Jei išgėrėte kavos, likus šešioms valandoms prieš miegą, tai sutrikdo adenozino gamybą ir dėl to pasidaro sunkiau užmigti.

Be to, tyrimai parodė, kad kofeinas sutrikdo mūsų cirkadinį ritmą.

Kartais nuovargis priklauso ne nuo mūsų pasirinkimų, o yra susijęs su psichine sveikata. Pavyzdžiui, nuovargį gali sukelti nerimo sutrikimas, stresas. Depresija taip pat susijusi su prasta miego kokybe ir neretai su nemiga.

Fizinė sveikata taip pat gali sąlygoti nuovargį. Pavyzdžiui, geležies trūkumas, skydliaukės sutrikimai ir diabetas.

Pats geriausias nemigos ir nuovargio priešas – sportas. Pabandykite jį įtraukti į savo dienotvarkę.

Parengta pagal sciencealert.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(16)
(6)
(10)

Komentarai ()