TKS išbandyta, kaip kosmose verda vanduo  ()

Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) nuolatos vykdomi įvairūs eksperimentai; kai kurie susiję su kosmoso tyrimais, kiti – su žmonių sveikata kosmose, treti tiesiog išnaudoja mikrogravitacijos sąlygas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas iš pastarųjų eksperimentų yra neseniai pradėtas vandens virimo tyrimas.

Atrodytų, vandens virimas yra labai įprastas ir kasdienis procesas, kurį turėtume suprasti puikiai, bet tiesa visgi kitokia. Žemės sąlygomis susiformuojantys verdančio vandens burbuliukai yra pernelyg maži ir juda pernelyg greitai, kad galėtume juos tyrinėti detaliai. Todėl kol kas vis dar iki galo nesuprantame, kaip verda įvairūs skysčiai. Šios žinios labai svarbios pramonėje, kur netikėtai užverdantys, ar tiesiog burbuliuoti imantys, techniniai skysčiai gali pagadinti įvairią įrangą, net ir nešiojamus kompiuterius.

Mikrogravitacijos sąlygomis verdant vandeniui susidaro daug didesni ir lėtai judantys burbulai, kuriuos tyrinėti daug paprasčiau. Tikimasi, kad eksperimento rezultatai leis patobulinti ir įvairias sistemas Žemėje. Be to, geresnis supratimas apie virimo procesą bus naudingas ir kosmose, kai ten lankysis ir net gyvens vis daugiau žmonių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(38)
(5)
(33)

Komentarai ()