Turbūt patys geriausi pilotai su beprotišku greičiu ir manevringumu: neįtikėtini paukščiai ir 7 įdomūs faktai apie juos (Video)  ()

Kolibriai - tai mažiausių pasaulio paukščių rūšių šeima, gyvenanti Amerikos žemyne. Šie paukščiai žinomi dėl savo akrobatinių gebėjimų, greičio, dydžio ir įstabių spalvų. Tačiau mūsų kraštuose jie negyvena, todėl apie juos žinome nedaug. Štai 7 įdomūs faktai apie kolibrius, kurių galbūt nežinojote.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Geriausi pilotai

Kolibriniai - tai visa Trochilidae šeima, o ne viena rūšis. Kolibrių būna labai įvairių, tačiau kelios savybės juos vienija. Pavyzdžiui, visi jie gali skraidyti taip, tarsi būtų animacinio filmuko kūrėjų fantazijos vaisius. Kolibriai gali kyboti ore toje pačioje vietoje ar net skristi atbuli - to jiems reikia norint iš gėlių gerti nektarą. Tai, beje, yra viena iš priežasčių, kodėl jie yra tokie maži - nektaro yra nedaug, o gėlės yra per gležnos, kad ant jų būtų galima nutūpti. Kolibriai dar yra ir beprotiškai greiti, ore pasiekdami 50-72 km/val. greitį.

2. Kolibriai nuolat maitinasi

Kolibriai yra tokie maži, o jų maistas toks skurdus, kad jie privalo valgyti kas 10-15 minučių. Per dieną kolibris aplanko iki dviejų tūkstančių žiedų, iš kurių geria nektarą. Tiesa, jiems reikia ir baltymų, kurių gauna iš mažų vabzdžių. Kolibriai nevalgo tik tada, kai migruoja - tada gali be sustojimo skristi ir 18-20 valandų.

3. Nepailstantys sparnai

Kolibriai skleidžia keistą aukšto dažnio garsą, tačiau ne balsu, o sparnais. Priklausomai nuo kolibrio dydžio, per sekundę sparnais jis gali atlikti ir 18-80 judesių. Atliekant posūkius sparnų greitis gali išaugti ir iki 200 mostų per sekundę.

4. Saldus miegas

Naktį daug gėlių užsiveria ir kolibriai lieka be maisto, kurio jiems reikia išties daug. Taigi, mažieji paukščiai eina miegoti. Naktį kolibriai pasineria į hibernaciją primenančią būseną, taip sulėtindami savo metabolizmą. Dieną kolibrių širdis plaka 1000 dūžių per minutę greičiu, naktį - 50-180. Jų temperatūra taip pat nukrenta nuo 40 iki 18 °C.

5. Kolibriai ilgai negyvena

Kolibrių gyvenimo trukmė - 3-5 metai. Tačiau 1987 metais JAV buvo pagauta kolibrio patelė su dar 1976 metais uždėtu žiedu. Tuomet jai buvo 12 metų ir ji vėl buvo paleista į laisvę.  Kolibrius medžioja kiti paukščiai, katės, gyvatės, driežai, didesni vorai ir maldininkai.

6. Peštukai

Kolibriai atrodo gražūs ir mieli, bet iš tiesų yra tikri peštukai. Jie nemėgsta kitų kolibrių draugijos ir juos vaiko nuo savo žiedų. Jie gina savo teritoriją, todėl prie savo gėlių krūmo pamatę kitą kolibrį jį nuvaiko.

7. Mažiausi pasaulyje

Žinoma, vienas faktas turi būti skirtas kolibrių dydžiui. Kolibrių patelės įprastai yra didesnės už patinus ir turi ilgesnius snapus. Patys mažiausi kolibriai, Mellisuga helenae, užauga iki maždaug 6,1 cm ilgio. Tiesa, patinai yra mažesni - maždaug 5,5 cm ilgio. Mellisuga helenae sveria vos 2-2,6 gramus. Kolibriai, beje, deda ir mažiausius pasaulio kiaušinius, kurių dydis yra maždaug toks, kaip žirnių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(24)
(0)
(24)

Komentarai ()