Vaizdas danguje sukėlė paniką: kilo net sraigtasparniai  ()

Praėjusį šeštadienį meteoritas dalyje Didžiosios Britanijos sukėlė paniką: kai kurie liudininkai Vakarų Anglijoje išsigando, kad tai krentančios sudužusio lėktuvo dalys – ir kreipėsi į policiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Devono ir Kornvalio policija pakėlė du sraigtasparnius, o vėliau prie jų prisijungė ir Pakrantės apsaugos sraigtasparnis – jiems buvo nurodyta ieškoti nuolaužų.

Kosminė uola buvo nufotografuota Tavistoke, Plimute ir Vilkote, o jos pėdsakai danguje matėsi net 25 sekundes, rašo „The Sun“.

Iš viso apie kosminės kilmės įvykį užfiksuota 90 liudijimų – objektas buvo matomas net ir iš toli: Mančesteryje, Kardife (Velsas), ir net Prancūzijoje. Ekspertai teigia, kad meteoras įsiliepsnojo 50 kilometrų aukštyje, nors Atlanto kryptimi jis skriejo sąlyginai lėtai: 93 000 km/h greičiu.

„Meteoras greičiausiai buvo krepšinio kamuolio dydžio. Bet jis atsimušė į Žemės atmosferą ir suskilo į dalis, – sako „UK Meteor Network“ įkūrėjas Richardas Kacerekas. – Dažniausiai tokie reiškiniai matomi vos kelias sekundes, todėl šis atvejis gana neįprastas, ir meteoras atsirado tarsi iš niekur“.

„Staigi ryški šviesa privertė sustingti vietoje, – pasakoja vienas iš įvykio liudininkų, Harry Simsas iš Veimuto miesto Dorseto grafystėje. – Pamaniau, kad tai krentanti žvaigždė. Bet kai atmosferoje jis suiro į dalis, pamaniau, kad tai gali būti lėktuvas. Jis atrodė skrendantis taip žemai, kad net tikėjausi išgirsti, kaip įsirėš į žemę“.

„Atrodė taip pat, kaip šatlo katastrofa – ilgas lėtas judesys, tolygus švytėjimas ir gabalai, krentantys bei liepsnojantys danguje“, – teigė Julianas Raithby iš tos pačios grafystės.

Šunį vedžiojęs Vestendo (Hampšyro grafystė) gyventojas 42 m. Paulas Michaelas Murphy „Sun Online“ pasakojo, kad dangaus kūnas buvo matomas itin žemai ir arti – atrodė, kad jis skrieja tiesiai virš stogų.

Nors šioje teritorijoje ir nebuvo jokių registruotų lėktuvų skrydžių, paieškos vis dėlto buvo pradėtos – tiek žemėje, tiek iš oro.

Devono ir Kornvalio policija pakėlė du sraigtasparnius – kad po tokių neįprastų liudijimų apžiūrėtų teritorijas, esančią už miesto. Iš pradžių buvo baiminamasi, kad objektas galėjo būti avariją patyręs lengvasis lėktuvas, tad sraigtasparniai ėmė naršyti ieškant Dartmūro viržynus aplink Jelvertoną, Tavistoką ir Prinstauną. Vis dėlto, neradus jokių nuolaužų, buvo nuspręsta, kad tai buvo meteoras.

Parengta pagal „The Mirror“ ir „The Sun“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(3)
(7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: