Niekas nenori prarasti protinių gebėjimų - štai ką reikėtų valgyti, kad sendami išlaikytumėte aštrų protą ()
Maždaug 50 milijonų pasaulio žmonių gyvena su diagnozuota demencija. Kiek žmonių demencija kamuoja apskritai, mes tiesiog nežinome. Protinių gebėjimų praradimas dažnai matomas kaip neišvengiama senatvės dalis, tačiau mokslininkai teigia, kad patys galite sumažinti demencijos riziką. Tereikės pakeisti mitybą.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Ar žinojote, kad Europoje ilgiausiai gyvena arčiau Viduržemio jūros gyvenantys žmonės? Vidutinė Monako gyventojų gyvenimo trukmė - 89,4 metai, tuo tarpu Italai gali tikėtis sulaukti 82,5 metų. Ispanai gyvena šiek tiek ilgiau už italus - net 82,8 metus. Tiesa, ilgai išgyvena ir Šiaurės Europos gyventojai. Tačiau mokslininkus domina ne tik gyvenimo trukmė - Viduržemio jūros regiono žmonės ne tik sulaukia garbaus amžiaus, bet ir ilgą laiką išlieka aktyvūs bei išsaugo šviesų protą.
JAV ir Australijos mokslininkai neseniai paskelbė, kad Viduržemio jūros dieta padeda sumažinti demencijos riziką. Tokią išvadą jie padarė analizuodami ilgalaikio gyvenimo būdo tyrimo duomenis. Merrillas Eliasas dar 1974 metais pradėjo rinkti 1000 žmonių duomenis apie jų sveikatą ir gyvenimo būdą. Šiuos žmones Eliasas sekė nuo jų jaunystės iki pakankamai garbaus amžiaus. Į naują tyrimą buvo papildomai įtraukti dar 2400 žmonių duomenys.
Viduržemio jūros dieta jau seniai siejama su gera širdies ir kraujagyslių sistemos sveikata bei šviesiu protu. Tačiau absoliuti dauguma šių tyrimų buvo atlikta būtent ten - Viduržemio jūros regione. Tai trukdo atskirti kitus faktorius, tokius kaip genetika ir gyvenamoji aplinka. Todėl šis naujas Meino ir Pietų Australijos universitetų mokslininkų atliktas tyrimas yra unikalus - jis leido patyrinėti Viduržemio jūros mitybos poveikį toli nuo Viduržemio jūros.
Mokslininkai pastebėjo, kad tie tyrimo dalyviai, kurie į savo mitybą įtraukė daugiau su Viduržemių jūros regiono virtuve siejamo maisto (alyvuogių aliejaus, vaisių, daržovių, žuvies, raudonojo vyno), rečiau susidūrė su protinės sveikatos problemomis. Senstant jiems lengviau sekėsi išlaikyti šviesų protą. Tačiau mokslininkai pabrėžia, kad jų atliktas tyrimas buvo stebimasis - jie negali tvirtai teigti, kad būtent maistas padėjo šiems žmonėms.
Dabar mokslininkai bandys detaliau tyrinėti Viduržemio jūros regiono virtuvės poveikį protinei sveikatai. Bus stengiamasi išsiaiškinti, kurie produktai daro tokią pastebimą teigiamą įtaką. Greičiausiai tai yra visų jų derinys - alyvuogių aliejus, daržovės ir fermentuoti maisto produktai atskiruose tyrimuose jau parodė savo teigiamą įtaką žmogaus protinei sveikatai.
Taip pat galima atkreipti dėmesį į pasaulio vietas, kurių žmonių garsėja ilga gyvenimo trukme. Tai - Japonija, Australija, Singapūras, Viduržemio jūros regionas, Norvegija, Islandija. Daugelyje šių vietų žmonės mėgsta žuvį. Taip pat reikėtų pastebėti, kad ilgiausiai išgyvenama šalyse, kurios turi aukštą pragyvenimo lygį.