Diabeto gydymui skirtas preparatas gali padėti gydyti itin agresyvų smegenų vėžį  (1)

Glioblastoma - agresyvus smegenų vėžys, kuris pacientui praktiškai nepalieka vilties. Išgirdus glioblastomos diagnozę, laukia liūdnos prognozės - dauguma žmonių po to miršta per 15 mėnesių. Tačiau ši situacija gali pasikeisti - mokslininkai mano, kad padėti gali diabeto gydymui skirtas preparatas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Glioblastoma yra ne tik praktiškai nepagydoma - ji yra beveik negydoma. Tik retais atvejais galima pritaikyti chirurginį gydymą, pašalinant 90 % vėžinių ląstelių. Glioblastomos auglys išsikeroja tarsi voratinklis, apraizgydamas ir sveikus audinius. Dėl smegenų-kraujo barjero šio auglio beveik neveikia ir vaistai. Dažniausiai skiriami tik simptomus malšinantys vaistai ir lieka džiaugtis paskutiniais gyvenimo mėnesiais - ilgiau nei 5 metus išgyvena tik 3-5 % glioblastomos pacientų.

Surfenas - molekulė, aprašyta dar 1938 metais, šiuo metu naudojama insulino įsisavinimui pagerinti. Bet ar jis gali būti naudojamas ir vėžiui gydyti? Meghan Logun, viena iš mokslininkių, dirbusi naujame Džordžijos universiteto tyrime, paaiškino: „Paprastai tariant, surfenas yra stipriai teigiamai įkrautas ir prisijungia prie neigiamai įkrautų dalelių. Mes tyrinėjome cukrų smegenyse, kuris yra stipriai neigiamai įkrautas, ir susimąstėme - kodėl surfeno nepanaudotjus neigiamiems dalykams blokuoti?“

Iš pradžių mokslininkai atliko bandymus su glioblastomos ląstelių kultūromis, vėliau - su laboratorinėmis pelėmis. Eksperimentas atskleidė, kad surfeną vartojančių pelių augliai auga kur kas lėčiau ir negali taip stipriai išplisti. Mokslininkai tęsė tyrimus, pasitelkdami moderniausią įrangą, stimuliuojančią auglių augimą ir ląstelių sukibimą. Paaiškėjo, kad surfenas patikimai blokuoja glikozaminoglikanus - neigiamą krūvį turinčias molekules, kurias išskiria smegenų augliai. Tai stipriai apribojo glioblastomos galimybes augti ir plisti.

Galiausiai, mokslininkai pasitelkė magnetinio rezonanso tomografijos tyrimus, kad pastebėtų skirtingus tarp surfenu paveiktų ir nepaveiktų auglių. Skirtumas buvo akivaizdus. Tų pelių, kurios vartojo surfeną, smegenyse buvo apriboti, apvalūs augliai. Tos, kurios surfeno dozių negavo, kentėjo nuo išsikerojusių, gerokai didesnių auglių. Bet ką tai reiškia? Negi surfenas gydo glioblastomą?

Mokslininkai stengiasi pabrėžti, kad glioblastoma negali būti išgydyta surgenu. Tokie vaistai sulėtintų auglio augimą, tačiau jo nesustabdytų. Kita vertus, tuomet jį būtų lengviau pašalinti chirurginėmis priemonėmis.

Surfenas jau yra naudojamas. Tai yra saugus preparatas, jau patvirtintas ne vienu tyrimu. Tokios medžiagos mokslininkams labai patinka, nes didelės dalies tyrimų galima išvengti ir vaistus rinkai pristatyti anksčiau. Tiesa, kol kas tai tėra tyrimų pradžia - norint patvirtinti surfeno naudojimą glioblastomos gydymui reikės atlikti ir tyrimus su žmonėmis.

(5)
(0)
(5)

Komentarai (1)